Ekonomija     | 17.07.2018. 14:27 |

Za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih 400.000 KM

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Institut za razvoj mladih Kult u saradnji s osam jedinica lokalne samouprave dodijelit će 400.000 KM za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih, a u okviru Preduzetničkog fonda za mlade.

Ugovori između Instituta i jedinica lokalne samouprave koje će biti dio programa Preduzetnički fond za mlade, bit će potpisani sutra na Ilidži.

Ugovore će potpisati izvršni direktor Instituta za razvoj mladih Kult Jasmin Bešić i načelnici i gradonačelnici osam jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u Preduzetničkom fondu za mlade, a ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovat će i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Tim ugovorima osigurana je podrška mladim nezaposlenim osobama u dobi od 18 do 30 godina u razvoju biznisa mikro, malih i srednjih preduzeća, doprinoseći na taj način konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje mladih kao teže zapošljivih kategorija, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih Kult.

Institut uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH izdvojit će ukupno 200.000 KM za implementaciju projekta u osam lokalnih zajednica, a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave.

Institut je u maju objavio Javni poziv za učešće jedinica lokalne samouprave u BiH - Podrška mladima u razvoju biznisa u okviru Preduzetničkog fonda za mlade na koji se prijavila 31 jedinica lokalne samouprave iz BiH, a izabrano je njih osam (Cazin, Trebinje, Općina Centar Sarajevo, Jajce, Modriča, Novi Travnik, Općina Stari Grad Sarajevo i Teslić).

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih Kult "Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji BiH", svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna finansijska, savjetodavna i edukacijska podrška, zbog niza prepreka s kojima se pritom susreću. Direktna finansijska i savjetodavna pomoć koju lokalne zajednice mogu pružiti mladima ključna je za dugoročno rješavanje njihovih najvećih problema, kao što je nezaposlenost.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

'Razgovoruša' mladih i vlasti 18. travnja u Širokom Brijegu

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'