Ekonomija     | 17.07.2018. 13:03 |

Kanton Sarajevo kroz projekt 'LIFE' unapređuje poslovno okruženje (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - U okviru "Projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja – LIFE", kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupacije Svjetske banke uz podršku britanske ambasade i u saradnji s Vladom Kantona Sarajevo, postignuti su izuzetno dobri rezultati - istaknuto je danas u Privrednoj komori Kantona Sarajevo na konsultativnom sastanku privrednika.

Ministar privrede KS Muharem Šabić je izjavio da su svi ekonomski parametri privrede KS u porastu, posebno naglašavajući da se bilježi rast broja zaposlenih. Naveo je da je ove godine po osnovu Zakona o podsticajima malih i srednjih preduzeća, predviđeno oko 3,8 miliona KM za različite programe.                 

- Program podrške privredi KS, posebno malim i srednjim preduzećima donio je dobre rezultate. Što se tiče programa sa Svjetskom bankom, napravili smo investicijski vodič na engleskom jeziku, spisak svih podsticaja koji su raspoloživi privredi, kao i pregled raspoloživih industrijskih zona i njihovih kapaciteta u KS. Puno smo ulagali u industrijske zone, a sve je to sabrano na jednom mjestu, na web stranici Ministarstva i ovakve konferencije koristimo da sve to podijelimo s privrednicima – dodao je Šabić.

Ministar privrede je dodao da su primjetili, posebno kada je riječ o malim i srednjim preduzećima, da njihovi predstavnici često nemaju potrebne informacije u pravo vrijeme. Tako se dešavalo da se na raspisani javni poziv u vezi podsticaja niko ne javi. U međuvremenu su, kako je istakao, dosta radili na tome i napravili pomake, tako da na posljednje javne pozive imaju sve više aplikacija.

Privredu KS još opterećuju parafiskalni nameti iako je, kako je naveo, dosta njih ukinuto i olakšano poslovanje. Šabić je naglasio da uspješnim srednjim kompanijama sada treba pomoći da se izbore za svoje mjesto na tržištu s obzirom da je konkurencija jaka, te da je u tom smislu veoma važna dostupnost povoljnih finansijskih sredstva.

Poboljšanje poslovnog ambijenta, kazao je, podrazumijeva i pojednostavljivanje administrativnih procedura, te digitalizaciju svih baza podataka na različitim nivoima vlasti.

Šef Fonda za dobru upravu (GGF) pri britanskoj ambasadi Peter Thomas izrazio je zadovoljstvo što mogu pružiti podršku Kantonu Sarajevu kroz partnerstvo sa IFC-om.

- S Kantonom Sarajevo radimo u posljednje tri godine i kroz ovaj projekt investirali smo 2,7 miliona KM. Mislim da smo vidjeli impresivne rezultate zahvaljući činjenici da su smanjeni određeni parafiskalni nameti i nastavit ćemo pružati podršku – naglasio je Thomas.  

PKKS je bila uključena u aktivnosti poboljšanja privrednog ambijenta gdje su nosioci projekta bili Vlada KS, odnosno Ministarstvo privrede i Međunarodna finansijska korporacija.

- Mi smo svoj dio posla uradili. Analizirali smo zajedno s privrednicima koji su to procedure i poteškoće u njihovom djelovanju i te infomacije proslijedili Vladi KS koja je na osnovu toga uradila unapređenje određenih procedura i postignuto je smanjenje troškova po tom osnovu – izjavio je predsjednik PKKS Muamer Mahmutović.

Kada je riječ o pokazateljima koji se odnose na započinjanje biznisa i registraciju privrednih subjekata, tu smo, kako je dodao Mahmutović, još nisko na ljestici. Napomenuo je da tu postoji nadležnost federalnog i drugih nivoa vlasti, te da treba nastojati da se procedure ubrzaju, odnosno da ne traju, naprimjer, dva mjeseca, nego da se mogu završiti za nekoliko dana.      

- Ovaj projekt je, kada se pogledaju neki statistički pokazatelji, već donio određena unapređenja. Po tim pokazateljima, zabilježen je rast u sektorima industrije, turizma, građavinarstva, finansijskih usluga i dr. - dodao je Mahmutović.    

Vlasnik i generalni direktor Turističke agencije BH Passport Sead Krupalija je izjavio da su svaka pomoć i podsticaj dobro došli, te napomenuo da je privrednicima u ovoj djelatnosti najveći problem siva ekonomija.   

Smanjivanjem sive ekonomije u turizmu, kako je naveo, otvorile bi se nove mogućnosti za privredne subjekte koje posluju u skladu sa zakonom i plaćaju sve poreze.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1994

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1lxauCHwKmayBTOOddoKKQISFb9DSthMK?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom