Stranačke aktivnosti | Saopćenje

Saopćenje Stranke za BiH

Fond za međuetnički dijalog koji bi služio sufinansiranju programa razmjene đaka, studenata, nastavnog osoblja, poslovnih ljudi i aktivista civilnog društva unutar Bosne i Hercegovine smatram neophodnim i predlažem uspostavu istog s ciljem jačanja međuetničke saradnje.

Imamo programe Evropske unije kao ERASMUS+ ili regionalne kao što je RYCO koji pomažu razmjenu. Hajde da krenemo raditi na konceptu „zajedničkog obrazovanja“ u kojem finansijski ohrabrujemo povezivanje, a ne podjele.

Poznato je da imamo „dvije škole pod jednim krovom“, znamo da imamo sveprisutnu diskriminaciju djece Bošnjaka-povratnika u RS-u, ali ono što sebi ne smijemo dozvoliti jeste da izgubimo niti jednu generaciju više - čekajući da se ti problemi riješe. Zato, hajde da im otvorimo vrata, te omogućimo da putuju širom zemlje, uče, saznaju i poraze predrasude.

Zamislite da dva udruženja žena iz Bosanskog Novog i Stoca dogovore program međusobnih posjeta ili druženja, pa onda dva sportska kampa iz Bihaća i iz Zvornika, da dvije škole realizuju razmjenu nastavnog osoblja, ili da se organizuju ekskurzije za određene sekcije i slično.

Tek na taj način možemo napraviti pomak ukoliko suštinski ohrabrimo razmjenu i mobilnost po cijeloj zemlji.

Ne sumnjam da će EU sufinansirati ovakve vrste projekta, koji mogu donijeti dobrobit svima.

Zar to ne bi bio dobar iskorak, i najbolji odgovor na danas prisutni nacionalizam i potpuni sudar stavova, mišljenja, ali i bujajući govor mržnje kod mladih generacija kojem smo svjedočili posljednjih dana.

Vrijeme je da se otvorimo kao društvo!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.