Svijet     | 17.07.2018. 09:58 |

Dvije Koreje obnovile zapadnu vruću vojnu liniju

FENA Internet

SEUL, 17. jula (FENA) - Južna i Sjeverna Koreja u potpunosti su obnovile vojnu vruću liniju u zapadnoj regiji poluotoka, omogućujući vojnim vlastima dvije strane da kontaktiraju putem telefona i faksa, javilo je u utorak ministarstvo unutarnjih poslova Južne Koreje.

Vojna komunikacijska linija u potpunosti je obnovljena u ponedjeljak, što predstavlja prvu njenu obnovu u skoro 29 mjeseci otkako je prekinuta zatvaranjem industrijskog kompleksa Kaesong 11. februara 2016. godine, navodi ministarstvo u saopćenju za javnost. 

Međukorejski industrijski park, u pograničnom sjevernokorejskom mjestu Kaesong jednostrano je zatvorila južnokorejska vlada zbog nuklearne probe Sjevera u januaru 2016.

To je dovelo do prekida svih međukorejskih vojnih vrućih linija, uključujući i istočnu vruću liniju koja tek treba biti obnovljena.

Ministarstvo odbrane u Seulu saopćilo je da potpuna obnova u zapadnoj regiji znači da su sve kablovske telefonske i faks veze omogućene između dvije strane putem fiber optičkog kabla kao i glasovni pozivi putem bakarnog kabla. 

Ministarstvo odbrane naglašava da su vojne komunikacije obnovljene u okviru napora provedbe Deklaracije iz Panmunjoma, koju su čelnici dvije Koreje potpisali u graničnom selu Panmunjom.

Ministarstvo navodi da će obnova vojne vruće linije doprinijeti ublažavanju vojnih napetosti i gradnji povjerenja između dvije Koreje, naglašavajući da će obnoviti istočnu vojnu vruću liniju što je ranije moguće, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Članice EU-a za hitno smirivanje situacije na Kosovu i nastavak dijaloga

Trnka: Odnosi BiH i Hrvatske na najnižoj tački

Iran pozdravio iračke napore na promoviranju regionalne stabilnosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu