Najave     | 16.07.2018. 17:54 |

Sutra otvaranje Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2018

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2018 - "Uloga tranzicione pravde u podizanju svijesti o ljudskim pravima i vladavini prava u postkonfliktnim društvima", njeno dvanaesto izdanje, uz prigodnu će svečanost biti otvorena u utorak, 17. jula.

Manifestaciju organizuju Udruženje Pravnik, Program vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer i Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, pod pokroviteljstvom potpredsjednice Federacije BiH Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz Udruženja "Pravnik". 

Prisutnima će se obratiti direktor Programa vladavine prava za jugoistočnu Evropu Fondacije Konrad Adenauer (Bukurešt) Hartmut Rank, direktor fondacije Konrad Adenauer Stiftung za Bosnu i Hercegovinu Karsten Dümmel, dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Hajrija Čolić-Sijerčić i predsjednik udruženja "Pravnik" Almin Škrijelj.

Međunarodna ljetna škola Sarajevo 2018 istražuje pojam tranzicijske pravde koji uključuje institucionalni odgovor na izazove tranzicije i prošlosti koji predstavljaju jedan od najvećih izazova BiH i zemalja regije. On obuhvata i krivična gonjenja, državne i regionalne komisije za istinu, programe reparacija, suočavanja sa istinom, memoralizaciju, rod i tranzicijsku pravdu, rehabilitaciju žrtava i slično.

Ove godine će 26 studenata - budućih magistara i doktoranata prava i srodnih nauka, uz mlade stručnjake iz 20 zemalja svijeta doći u Sarajevo da uče od iskusnih predavača kao što su Doris Pack, Eibe Riedel, Marijana Toma, Marion Carrin, Miloš Bogičević i drugi.

Jedan dan Škole će biti organizovan u Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju smještenog u Vijećnici, gdje će učesnici imati priliku i da se praktično upoznaju sa temom tranzicione pravde koju Škola obrađuje, a sve to zahvaljujući Upravi grada Sarajeva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvaranje Međunarodne ljetne škole Sarajevo 2018

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom