Bosna i Hercegovina     | 16.07.2018. 14:00 |

Položen kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo

FENA Nina Maslo

TOMISLAVGRAD, 16. srpnja (FENA) - Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto otkrila je kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo kod Tomislavgrada.

Riječ je o investiciji JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijednoj 89 milijuna eura. CHE Vrilo godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije, a puštanje u rad planirano je 2023. godine.

- Teško je naći riječi kojima bih opisala što ovo zapravo znači za Elektroprivredu HZ HB, za prostor i žitelje Hercegbosanske županije, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Nadam se da će u vremenu negativnih trendova ovaj projekt predstavljati pozitivan iskorak za žitelje ovoga kraja - istaknula je Krišto u svom govoru.

CHE Vrilo koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjega bazena.

Direktor Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Marinko Gilja kazao je kako je izgradnja ovog elektroenergetskog objekta od velikog značaja za poslovanje tog poduzeća, ali i za ekspanziju poljoprivrede u tom kraju.

- Ovaj projekt pokrenut će kompletno gospodarstvo HBŽ-a, a po njegovoj realizaciji bit će otvoreno minimalno deset do petnaest novih radnih mjesta. Naš je cilj ulagati u obnovljive izvore energije i tako ćemo nastaviti u budućnost - kazao je Gilja, podsjetivši da je u ožujku ove godine u rad puštena VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini.

Direktor Elektroprivreda HZ HB najavio je i projekt spajanja Buškog i Ramskog jezera.

- To je investicija vrijedna 70 milijuna eura. To će biti naš najisplativiji projekt, koji će vratiti ulaganja za svega pet-šest godina, što je prava rijetkost u ovakvim sustavima - naglasio je Gilja.

U okviru izgradnje CHE Vrilo bit će izgrađeno sedam građevinskih objekata - gornji bazen, ulazna građevina dovodnog tunela, dovodni tunel dužine pet kilometara, vodna i zaštitna komora, tlačni cjevovod dužine 450 metara, strojarnica s izlaznim tunelom, građevinom, platoom, raskopištem i donji bazen.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin istaknuo je kako je izgradnja CHE Vrilo veliki projekt ne samo za Tomislavgrad, već i za Hercegbosansku županiju te čitavu državu.

- Radi se o velikom projektu jer se njegovom realizacijom otvara mogućnost melioriranja Duvanjskog polja i intenzivnije bavljenje poljoprivredom. Problem kraških polja je u tome što imate vode kada vam ne treba, a nemate je kada vam treba. Ovakvim projektima mi pospješujemo poljoprivrednu proizvodnju i naravno proizvodimo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije - istaknuo je Vukadin.

Današnjoj svečanosti nazočili su, među ostalim, federalna ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je bio najavljen, nije došao.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'