Bosna i Hercegovina     | 16.07.2018. 12:31 |

ZDK - Za novi kolektivni ugovor prosvjeti treba osigurati dodatnih 18 miliona KM

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 16. jula (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona još je prije dva mjeseca dobila od Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK-a prijedlog novog kolektivnog ugovora za prosvjetu. Važeći kolektivni ugovor, koji je potpisan na dvije godine, na snazi je do kraja augusta ove godine.

-Predviđeno je da Sindikat dostavi prijedlog, što su oni i uradili, ali Vlada ZDK još nema svoj prijedlog - kaže u razgovoru za Fenu kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mensur Sinanović.

Dodaje da nije sporno da treba povećati plaće nastavnicima, "jer su oni direktni akteri odgojno-obrazovnog procesa naše djece“, a i plaće su, uprkos januarskom povećanju od 5,6 posto, niže nego u drugim kantonima.

-Mi, zajedno s još tri kantona u FBiH, imamo različite plaće u osnovnim i srednjim školama, dok šest kantona ima iste osnovice plaće i koeficijente za osnovnu i srednju školu. Upravo je izjednačavanje plaća za istu stručnu spremu i glavni zahtjev Sindikata, što je uredu, ali nas je malo i iznenadio - navodi ministar Sinanović.

Nakon izjednačenja plaće, drugi zahtjev Sindikata je i povećanje plaće svima za 10 posto.

-Nije planirano u budžetu da povećavamo ta izdvajanja. Vjerovatno bismo morali ići i na rebalans budžeta, jer, po izračunu, izdvajanja za plaće bila bi veća za 18 miliona KM. Znači, na postojeći budžet od oko 90 miliona KM za plaće, treba osigurati dodatnih 18 miliona. To je, naravno, prevelik zahtjev i o tome će odluku morati donijeti Vlada ZDK. Vlada će odrediti i komisiju za pregovore sa sindikatima, kojoj će dati okvir u kojem se može kretati - kazao je.

Za troškove ministarstva na čijem je čelu, a od ukupno oko 320 miliona KM, namijenjeno je 150 miliona KM ili skoro 50 posto budžeta ZDK. Dio novca mogli bi, dodaje resorni ministar, osigurati iz ušteda zbog pada broja djece u školama. Naloženo je da se formiraju odjeljenja s prosječno 23 đaka. Pedagoški standardi predviđaju odjeljenja s minimalno 16, a maksimalno s 31 učenikom.

-Zbog odliva djece, smanjenog nataliteta...ove godine imamo oko 1.200 manje djece, od čega je 305 djece manje u osnovnim, a 906 u srednjim školama. Imat ćemo i čak 120 odjeljenja manje. Od toga 86 u osnovnim i 34 u srednjim školama i to su podaci koji su zabrinjavajući. Zbog toga možemo osigurati dio novca, oko 4,5 miliona, ali moramo vidjeti da li se može osigurati i u traženom obimu. Nije da zahtjev nije opravdan, sigurno je opravdan, ali treba vidjeti da li ga sada možemo i ispuniti - kaže Sinanović.

On ističe i da bi, ako bi se usvojio prijedlog Sindikata, zaposleni u osnovnim školama dobili povećanje plaće oko 25 posto, a u srednjim 10 posto.

-Prosječna osnovna plaća u osnovnim školama je 816 KM, a u srednjim 955 KM. To je bez toplog obroka i dodataka koji naši nastavnici imaju kada, nakon ocjenjivanja, uđu u kategoriju profesor-savjetnik i profesor-viši savjetnik. Vlada mora ovlastiti tim za pregovore - kaže ministar Sinanović. 

(FENA) L. A.

ZDK

Vezane vijesti

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana