Bosna i Hercegovina     | 16.07.2018. 12:15 |

Općina Centar nastavlja realizaciju projekta podrške za vantjelesnu oplodnju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Na području sarajevske općine Centar su, zahvaljujući projektu podrške za vantjelesnu oplodnju, u 2017. godini rođene četiri bebe, a zbog velikog interesovanja, Općina Centar nastavila je s njegovom realizacijom i u 2018. godini. U budžetu su osigurana sredstva u iznosu od 100.000 KM, a do jula je odobreno 12 zahtjeva.

Javni poziv ostaje otvoren dok sva finansijska sredstva za ovu namjenu ne budu iskorištena, saopćeno je iz Općine Centar.

Početkom 2017. načelnik Općine Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje je projekt koji se realizuje putem općinske Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti, a u budžetu je za spomenutu namjenu u prošloj godini obezbijeđeno 100.000 KM. Za ovu pomoć vlada veliki interes bračnih parova, a u toku prošle godine odobrena su 43 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje.

Kako se navodi u saopćenju Općine Centar, s obzirom na činjenicu da je u BiH u posljednjim godinama zabilježen znatan pad nataliteta, središnja sarajevska Općina u prošloj godini započela je s realizacijom pilot projekta i tako postala prva lokalna zajednica u FBiH koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo