Bosna i Hercegovina     | 15.07.2018. 18:17 |

Obilježena 25. godišnjica bitke na Proskoku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Manifestaciji „Proskok 2018“, koju su danas organizirala Udruženja 182. viteška lahka brigada i Prva bošnjačka brigada, prisustovalo je nekoliko stotina bivših boraca, članova šehidskih porodica i građana.

Na spomen-obilježje poginulim pripadnicima 182. viteške lahke brigade cvijeće su položili i proučili Fatihu članovi brojnih delegacija, među kojima i premijer Federacije  BiH Fadil Novalić, delegacija Ministarstva za boračka pitanja FBiH, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te delegacije boračkih udruženja.

Preživjeli saborci i članovi porodice sjetili su se i komandanta Fočanskog bataljona Dževada Hanjalića, koji život ostavio na Proskoku.

Udruženje 182. viteška lahka brigada posthumno je uručilo Plaketu Mirsadi Nikšić, supruzi prerano preminulog prvog predsjednika ovog udruženja Fahrudina Nikšića.

O herojskoj odbrani Proskoka govorili su učesnici bitke, predsjednici Udruženja 182. viteška lahka brigada Osman Đuderija i predsjednik Udruženja Prva bošnjačka brigada Osman Dedić, te Himzo Mešić, komandir voda Fočanskog bataljona.  

Član Ratne komande Prvog korpusa Rifat Tirak, te ratni komandant Prve bošnjačke brigade Selim Hamzić, koji je održao historijski čas, govorili su o Operaciji Lukavac 93 i odbrani bjelašničko-igmanskog platoa.

Prisutnima se obratio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je istaknuo značaj ovog ratišta, naglasivši da se historija mora prenositi na mlađe generacije.

- Nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost pripadnika ovih jedinica koje su branile ovo šire područje. Njihova hrabrost i njihova žrtva su obaveza za trajno sjećanje na heroje i gazije Podrinja, Igmana i Bjelašnice - kazao je ministar Fišo.

Organizatori su posebnu zahvalnost iskazali svojim bivšim saborcima i Fočacima koji danas žive diljem Evrope,a  koji su pomogli u izgradnji novog spomen-obilježja te organizaciji same manifestacije, saopćeno je iz Udruženja “182.viteška lahka brigada”.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Obilježena godišnjica 105. motorizovane brigade: Ponosni smo što su imena naših branilaca časna

Obilježena peta godišnjica ubistva policijskog službenika FUP-a Mahira Begića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo