Bosna i Hercegovina     | 15.07.2018. 14:01 |

Stenli Kipruto i Olivera Jevtić pobjednici 'Trke za demokratiju – 15. juli'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Stenli Kipruto i Olivera Jevtić pobjednici su druge po redu "Trke za demokratiju – 15. juli", održane u Sarajevu u organizaciji Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz te ambasade.

U muškoj konkurenciji, prvoplasirani Kipruto ostvario je vrijeme 10:06:88, dok je vrijeme prvoplasirane u ženskoj konkurenciji 11:20:14.

Drugoplasirani su Stefan Čuković (10:27:32) i Biljana Cvijanović (12:08:57), a trećeplasirani Uroš Gutić (10:50:59) i Alma Hrnjić (12:28:96).

Osim medalja i pehara, najboljih troje u objema kategorijama nagrađeni su s 500 KM, 300 KM i 200 KM.

Rekordan broj, oko 500 trkača i šetača, učestvovalo je u ovoj trci te uspješno prešlo dionicu od 3,5 km duž Vilsonovog šetališta.

Cilj događaja bio je slanje podrške svim narodima diljem planete koji promovišu vrijednosti mira, demokratije, solidarnosti i humanosti, kao i poticanje građana na aktivan i zdrav život.

Uime Ambasade Republike Turske u BiH, trku je otvorio ambasador Haldun Koc.

- Turski narod ustao je u odbranu svoje zemlje, a zahvaljujući odlučnosti, volji, jedinstvu i solidarnosti turskog naroda u to vrijeme, pokušaj državnog udara na našu zemlju bio je onemogućen. Građani Bosne i Hercegovine bili su među prvima koji su nam izrazili podršku i solidarnost i zahvaljujemo im na tome. Cilj organiziranja današnje trke je još jednom potvrditi bliskost, saradnju i solidarnost među našim narodima  - kazao je.

Zahvalio se učesnicima za doprinos jačanju prijateljskih i bratskih odnosa između naroda Turske i Bosne i Hercegovine.

Također je zahvalio svim turskim institucijama koje su značajno podržale organizaciju ove trke: TIKA-i, turskoj Ziraat banci, Institutu Yunus Emre, Maarif Fondaciji, Međunarodnim univerzitetu u Sarajevu, Natron-Hayatu i Şişecam-Sodi.

Koc je zahvalan građanima Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u velikom broju i tako doprinijeli zajedničkom obilježavanju dvogodišnjice neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ivan Dračar i Marija Vrajić pobjednici 'Duvanjska desetke'

Završena 7. gitarijada 'Na putu za jug', najbolji bend 'Srce' iz Sarajeva

Proglašenjem pobjednika završeno četvrto izdanje 'AUDI B2B RUN' trke

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!