Stranačke aktivnosti     | 15.07.2018. 13:09 |

Saopćenje za javnost LDS-a BiH

FENA Saopćenje

Liberalno demokratska stranka Bosne i Hercegovine poziva Vijeće za implementaciju mira i Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da zbog nesankcioniranja otvorenog govora mržnje i poziva na genocid stranačkog funkcionera SNSD ovu stranku diskvalificira sa izbora 2018-e.

Slijedit tekst javnog pisma:

"Sladostrasno i opasno nacionalističko divljanje, otvoreno pokazivanje mržnje i pozivi na novo nasilje koji su obilježili protekle dane predstavljaju rezultat procesa nesposobnosti i/li nespremnosti Ureda visokog predstavnika i Vijeća za implementaciju mira  da održe nivo demokratičnosti i reda uspostavljenog aktivnim korištenjem Bosnkih ovlasti do 2006-te godine.

LDS smatra da je SAD trenutak za odlučno djelovanje i preduzimanje akcije koja će jasno demonstrirati da se takva politika neće isplatiti i da ne može biti osnov na kojem neodgovorni, uveliko kriminalizirani političari planitraju sakupiti poene pred naredne izbore.

LDS kao uvjereni pobornik sistema liberalne demokratije podsjeća zvaničnike  zemalja koje baštine principe vladavine prava da je pravo na slobodu misli, rijeći i djela omeđeno prostorom slobode onog pored Tebe. Zbog toga, a posebno zbog izostanka jedino potrebne reakcije SNSD-a - trenutnog isključenja Rajka Vasića iz članstva ove stranke. Izostanak takve reakcije znači da Rajko Vasić predstavlja vojno krilo SNSD-a koje pozivom na ponavljanje genocida de facto postaje teroristička organizacija.

LDS očekuje da Vijeće za implementaciju mira ovlasti Visokog predstavnika Valentina Incka d odmah kazni SNSD uskračenjem učešća na izbori a 2018 i poništenjem njihove ovjere u CIK-u.

Samo takva odliuka može predstaviti primjer koji je potreban za obuzdavanje nacionalizama u Bosni i Hercegovini uz istovremeno demonstraranje poruke svim biračima da međunarodna zajednica istinski želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao demokratsku zemlju zasnovanu na vladavini prava i zaštiti svih njenih građana i svih njihovih bilo individualnih bilo kolektivnih identiteta.

Pisanje saopštenja kojim se izražava zabrinutost jednostavno nije nije dovoljno dobro kao što je pokazala slika dječaka koji u okviru proslave sportskog uspjeha jedne reprezentacije de facto glorifikuje uništenje jednog naroda.

Izostanak rekacije ambasadori PIK-a znači prihvatanje takvih rekcije kao vrijednosti odrastanja nove generacije u BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

LDSBiH predao prijavu za opće izbore

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo