Ekonomija     | 15.07.2018. 12:57 |

Oković: Značajni efekti implementacije Zakona o imovini u BPK-u Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. jula (FENA) - Značajne pretpostavke za investicije i nova radna mjesta na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, stvorene su donošenjem Zakona o imovini prije šest godina.

U skladu s njim, imovina BPK-a Goražde koja se nije koristila stavljena u funkciju privrednog razvoja. Po riječima premijera Emira Okovića, provedena analiza pokazuje da su postignuti višestruki efekti i da su privredni subjekti na lokalitetu industrijske zone Vitkovići premašili ugovorene obaveze.

Podsjetio je da je na temelju Zakona o imovini usvojenog 2012. godine, BPK Goražde putem specijalne pogodbe zaključio tri ugovora o raspolaganju imovinom odnosno o kupoprodaji nekretnina. Firme „Prevent“, „Emka Bosnia“ i „Bekto Precisa“ imovinu su dobile simbolično za 1 KM, zauzvrat se obavezujući da će investirati višemilionska sredstva i uposliti nove radnike.

- Efekti su višestruko premašeni u odnosu na ugovorene obaveze kada govorimo o firmi „Prevent“. Znamo da je njihova obaveza po tom ugovoru bila da zaposle 600 uposlenika, da investicija bude šest miliona, a efekti su višestruko veći. Znamo da je ukupna investicija firme“Prevent“, sa izgradnjom novog objekta, preko 25 miliona, da je uposleno preko 1000 uposlenika, da su ogromni efekti, kako kroz Fond zdravstvenog osiguranja, tako i kroz fondove koji su vezani za federalni nivo, kao što je PIO, Fond za zapošljavanje i mi, u svakom slučaju, možemo reći da je to pozitivno za Bosansko-podrinjski kanton - kazao je Oković za Fenu.

Uz „Bekto precisu“ koja je prije ugovorenog roka izvršila ulaganje u iznosu od 1.250,000 KM i uposlila 60 radnika, obaveze iz ugovora premašila je kompanija „Emka Bosnia“ koja je prema specijalnoj pogodbi bila dužna investirati 8 miliona maraka i uposliti 100 radnika. Premijer Oković ističe da je uloženo više od 16 miliona te da ova kompanija kontinuirano vrši upošljavanje novih radnika.

- Svima nama je jasno i vidljivo kako izgleda ta industrijska zona. Takođe, visina investicije je daleko premašila ugovoreni dio u smislu zapošljavanja. Znamo da se radi o stabilnom poslodavcu koji stvara pozitivne efekte. Osim kroz zapošljavanje i nova ulaganja, obje firme dale su veliki doprinos kroz uplatu poreza na dobit“ – pojašnjava Oković.

Podsjeća da je u sva tri slučaja riječ o imovini izuzetoj iz procesa privatizacije bivše Hemijske industrije (H) „Azot“ Vitkovići čije je stavljanje u funkciju privrednog razvoja značajno doprinijelo povećanju broja zaposlenih na području kantona. Napominje da je olakšavajuća okolnost što je Zakon o imovini BPK usvojen prije stupanja na snagu novog Zakona o stvarnim pravima, kojim je praktično ukinita mogućnost specijalne pogodbe.

- Ono što je jako bitno reći jeste da je nekada davno 1998/99. godine postojala vizija da se iz same privatizacije izdvoji određeni dio imovine i da se upiše u vlasništvo kantona, što je na kraju stvorilo pretpostavku za donošenje i implementaciju zakona, kao i efkeata koji su i danas prisutni. Ja vjerujem da će oni dugi niz godina i dalje biti tu. Znamo da na lokalitetu Vitkovića postoji pretpostavka za širenje te industrijske zone u smislu izgradnje novih objekata, opremanja postojećih objekata, tako da je to apsolutno jedna decenijska, ako ne i šira priča – kazao je premijer BPK Goražde.

Vlada BPK-a Goražde u aktuelnom mandatu nastoji riješiti preostalu spornu imovinu, iako je nije preostalo u većem obimu. U toku je postupak riješavanja statusa „Mesoprometa“, privrednog subjekta koje je neuspješno u nekoliko navrata prolazio kroz proces privatizacije. Vlada je pokrenula postupak likvidacije tog preduzeća čiji bi dio imovine, po riječima premijera, trebao pripasti BPK-u, što će stvoiti pretpostavke da se i ona ponudi potencijalnim invetsitorima.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Hadžić: Značajan broj aplikacija za zapošljavanje i samozapošljavanje iz BPK Goražde

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana