Svijet     | 15.07.2018. 09:12 |

Susret Macrona i Putina u Moskvi

FENA Internet

PARIZ, 15. jula (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju će u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o Siriji, Iranu i Ukrajini.

Oni će se susresti na dan finala Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske, rekao je u subotu izvor iz ureda francuskog predsjednika, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Macron i Putin trebali bi se sastati u Kremlju uoči nogometne utakmice.

Izvor iz Elizejske palate kazao je da se stanje u Ukrajini nije promijenilo do mjere u kojoj bi Macron pozvao Putina na sastanak Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) u Biarritzu na jugu Francuske, u ljeto 2019.

Nakon Samita G7 u Kanadi, Macron je rekao da bi volio pozvati Putina u Biarritz, ali da će to ovisiti o ruskoj provedbi dogovora iz Minska s Francuskom, Njemačkom i Ukrajinom oko rješavanja sukoba u Ukrajini.

Isti izvor je rekao da će razgovori biti šansa da čelnici dviju zemalja približe svoje pozicije oko sirijske krize, a što se tiče Irana, Macron je uzalud tražio ranije ove godine od američkog predsjednika Donalda Trumpa da se ne povlači iz međunarodnog sporazuma.

Prema najavama iz Kremlja, Putin očekuje da će ga Macron izvijestiti o proteklom samitu NATO-a a razgovarat će i o američko-ruskom sastanku na vrhu koji se održava dan kasnije u Helsinkiju.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Ruski vojni avion srušio se u more kod Krima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo