Svijet     | 15.07.2018. 08:13 |

U Istanbulu obilježavanje druge godišnjice državnog udara

FENA Fedzad Forto

ISTANBUL, 15. jula (FENA) - Druga godišnjica pokušaja državnog udara u Turskoj bit će obilježena danas i u najvećem turskom gradu Istanbulu.

Planirano je da se večeras građani okupe na Mostu mučenika 15. jula, kako je nakon neuspjelog pokušaja državog udara 15. jula 2016. godine preimenovan Bosporski most. Okupljenima će se obratiti i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja izvještač Fene iz Istanbula.

Za izvođenje državnog udara u kojem je živote izgubila 241 osoba, a ranjeno 2.194, odgovornom se smatra teroristička organizacija FETO kojom upravlja klerik i poslovni čovjek Fetullah Gulen, koji živi u Sjedinjenim Državama od 1999. godine.

Kako je u razgovoru s predstavnicima velikog broja međunarodnih medija u Istanbulu izjavio direktor Generalnog direktorata za press i informiranje Mehmet Akarca, FETO djeluje u mnogim zemljama i veoma je destruktivna teroristička organizacija, koja se predstavlja kao humanitarna i obrazovna. Ona, na primjer,  gradi škole, a onda u svoje redove pokušava uvući učenike i studente kako bi ih koristila da se infiltriraju u institucije tih zemalja.

Generali i oficiri koji su orgnizirali puč bili su sljedbenici FETO, te je veliki broj odgovornih kažnjen u protekle dvije godine.

Akarca je naglasio kako je odgovor turskog naroda na pokušaj državnog udara pokazao koliko je privržen demokratiji, te je ovaj dan svojevrsni praznik demokratije. Po njegovim riječima ovo je na određeni način drugi dan Republike, a mišljenja je da reakcija turskog naroda predstavlja i njegov drugi rat za nezavisnost.

Na konferenciji za novinare bilo je riječi i o promjeni turskog ustava, odnosno uvođenju predsjedničkog sistema. Prvi predsjednik po novom sistemu bit će Erdogan, koji je na nedavnim predsjedničkim izborima pobijedio u prvom krugu sa 56 posto glasova.

Akarca ističe da će novi sistem biti praktičniji, te da će se odluke donositi brže, sa jasnijom podjelom nadležnosti između tri grane vlasti - zakonodavne, sudske i izvršne. Očekuje da će uvođenje novog sistema biti produktivno za Tursku te da će se prevazići teškoće u dosadašnjoj praksi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Turska uvodi ograničenja na izvoz u Izrael

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana