Sport     | 14.07.2018. 15:15 |

Novalić u Goraždu otvorio 15. Sportske igre RVI FBiH

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14.jula (FENA) – U Goraždu su danas svečano otvorene 15. Sportske igre RVI FBiH. U prisustvu ekipa učesnica, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa te Ambasade Turske u BiH, koja je jedan od pokrovitelja manifestacije, igre je otvorio premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Uz defile ekipa učesnica te ratne zastave Armije RBiH odata je počast najhrabrijim sinovima koji su u temelje BiH  ugradili svoje živote. Uz lokalne zvaničnike, dobrodošlicu u herojsko Goražde gostima je poželio predsjednik Saveza RVI „Sinovi Drine“ BPK Safet Sijerčić, dok je na značaj i simboliku 14. i 15. jula za  BiH, ali i Tursku, ukazao Esad Delić, predsjednik Saveza RVI FBiH.

Istakao je da su ratni vojni invalidi ponosni što su među njima ratni komandanti i generali koji su ih vodili u teškim trenucima.

- Organizacija naših igara noci naziv „Odbrana BiH – Odbrana Igmana“ zato što je u sedmom mjesecu 1993. godine bio ugrožen glavni grad i država BiH, a 15. juli je ključni datum u kojem su svi korpusi hrlili na Igman, ginuli i davali svoje dijelove tijela. To je ujedno datum kada se i u Turskoj trebalo desiti krvoproliće - kazao je Delić.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc ocjenio je posebno značajnom činjenicu da se ove godine igre održavaju u Goraždu „gradu heroju“ koji je svoju hrabrost i herojstvo pokazao u više navrata.

- Danas smo se okupili kako bi odali počast svim onim žrtvama koje su poginule u ratu u BiH, ali ujedno i našim žrtvama kojih je bilo 251 u noći 15. jula, kada je odbranjena demokratija uz volju i hrabrost naroda Turske. Zahvaljujući našim herojima mi se danas nalazimo ovdje da kao dvije bratske zemlje i heroji nacije otvorimo ove igre – kazao je ambasador Turske u BiH.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodličakog rata Salko Bukvarević kazao je da se nikada ne možemo dovoljno odužiti najhrabrijim građanima ove zemlje i da je briga o njima trajna zadaća. Po riječima Bukvarevića, sport za RVI znači i rehabilitaciju i zdravstveni oporavak, a na institucijama je da ih podrže.

- Mi 23 godine nakon rata imamo 48.000 ratnih vojnih invalida, 40.000 porodica poginulih i možemo kazati da je svaka stopa naše zemlje natopljena krvlju šehida i nevino stradalih građana. Ratni vojni invalidi su mene zadužili da na svakom mjestu pošaljem poruku našim prijateljima i neprijateljima domovine, da BiH svakome narodu podjednako pripada – kazao je Bukvarević.

Dodao je da zbog te činjenice branioci poručuju da ne mogu prihvatiti nikakvu podjelu BiH te da oni podržavaju njen euroatlantski put i prosperitet.

- Zato smo se borili, ginuli, davali dijelove tijela. Želimo da našoj djeci ostavimo slobodnu, demokratsku, cjelovitu i prosperitetnu državu BiH – poručio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Sportske igre otvorio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ističući da je i ovo jedan vid podrške braniocima BiH.

- Trećinu našeg mandata obilježila su pitanja boraca. Naša obaveza i prema RVI mora trajno ostati, u svakom pogledu, i naravno podržavamo sve njihove aktivnosti pa i ove sportske. To pokazuje da su RVI  integrirani dio društva koji je spreman i za  sve druge napore u našoj zemlji – kazao je Novalić.

U sklopu manifestacije u holu Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ otvorena je i izložba eksponata i ratnih fotografija Goražda, ali i fotografija o pokušaju državnog udara u Turskoj. O istoj temi u Islamskom kulturnom centru održan je i okrugli sto.

Za učesnike igara upriličen je i historijski sat na izletištu Rorovi te je polaganjem cvijeća odata počast poginulim braniocima i djeci Goražda.

Učesnici 15. Sportskih igara RVI FBiH takmiče se u osam sportskih disciplina. Proglašenje pobjednika i dodjela priznanja obavit će se sutra.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana