Bosna i Hercegovina     | 15.07.2018. 10:59 |

VSTVBiH o angažmanu američkog pravnog eksperata - Rezultat saradnje sa USAID-om

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) je na posljednjoj sjednici odobrilo angažman američkog višeg pravnog eksperta u Vijeću, kao i zahtjev Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini za angažman višeg savjetnika za pravosuđe u Tužiteljstvu BiH, te u vezi s tim usvojilo odgovarajuće zaključke. 

- Vijeće je usvojilo zaključak kojim se odobrava angažman višeg pravnog eksperta u VSTV-u BiH u okviru USAID-ovog projekta na izgradnji efikasnosti i djelotvornosti Vijeća i sektora pravde u cjelini, sa prijedlogom opisa poslova na period od šest mjeseci, uz mogućnost produženja - rečeno je Feni u odgovoru ove institucije na upit u tom kontekstu, a s obzirom na različita tumačenja koja su se tim povodom pojavila u javnosti.

Drugim zaključkom, kako je u VSTV-u precizirano, odobren je zahtjev Ambasade SAD-a za angažman višeg savjetnika za pravosuđe u Tužiteljstvu BiH, čiji će opis poslova i zadataka biti detaljno utvrđen protokolom koji će biti naknadno potpisan između Tužiteljstva BiH i Ambasade SAD-a, a na koji će odobrenje dati VSTVBiH.

- Angažman američkog višeg pravnog eksperta u VSTV-u BiH rezultat je saradnje Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) i VSTV-a BiH u provođenju ciljeva USAID-ovog projekta za pravosuđe, koji se tiču izgradnje efikasnosti i djelotvornosti VSTV-a BiH i sektora pravde - pojašnjavaju u ovoj instituciji.

Kada se radi o angažmanu višeg savjetnika za pravosuđe u Tužiteljstvu BiH, u VSTV-u BiH podsjećaju da je Ambasada SAD-a postavljala rezidentne pravne savjetnike u Tužiteljstvo BiH i u ranijem periodu, kako bi osigurala podršku za izgradnju kapaciteta i obuke.

- Ured za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i sprovođenje zakona Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (INL) i Ambasada SAD-a ovim žele obnoviti taj angažman putem postavljanja INL-ovog američkog višeg savjetnika za pravosuđe, čiji opis poslova i zadataka će biti naknadno utvrđen - rečeno je Feni u VSTV-u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Visoka pravosudna delegacija Republike Turske u posjeti VSTV-u BiH

VSTV potvrdio smjenu Kajmaković na poziciju državne tužiteljice

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'