Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 19:24 |

Skupština ZDK podržala viziju razvoja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane

FENA Saopćenje

ZENICA, 13. jula (FENA) - Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas su jednoglasno prihvatili i podržali Izvještaj o radu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) za prethodnu godinu, kojeg je ranije, tokom juna, prihvatila i Kantonalna vlada.

Nakon što je direktor Instituta Senad Huseinagić obrazložio osnovne značajke Izvještaja, uključujući parametre pozitivnog poslovanja, angažmana u tridesetak oblasti javnog zdravstva, izložio je i pravce i vizije razvoja Instituta, kroz koncept "Jedno zdravlje" (One Health), koji je inovativan na ovim prostorima, a predstavlja novitet u djelovanju i modernih evropskih i svjetskih zdravstvenih sistema.

- Neophodno je brinuti o zdravlju čovjeka kroz brigu o zdravlju onog što udiše, onog što konzumira, onog čime se bavi i kakve ima životne navike. Zato smo mi, uz Zavod ja javno zdravstvo i Veterinarski zavod, odlučili da pokrenemo i Zavod za zaštitu bilja, ali ne sa aspekta poljoprivrede, nego bilja koje služi za prehranu životinja i ljudi, koji ga konzumiraju direktno ili posredno, jedući proizvode životinja koje ga konzumiraju.  - istaknuo je Huseinagić.

Najznačajniji rezultat protekle i ove godine je akreditiranje laboratorija Instituta po međunarodnim standardima, kao i "izlazak" djelatnosti van teritorija Zeničko-dobojskog kantona, kroz angažman stručnjaka i usluge u kojima INZ nerijetko preuzima lidersku poziciju u Federaciji BiH i državi.

Tri četvrtine zaposlenika ima visoku ili višu stručnu spremu, a svaki peti zaposlenik je doktor nauka te je u 2017. godini 20-ak radova zaposlenika u Institutu publikovano ili javno objavljeno na međunarodnim i nacionalnim stručnim medicinskim i veterinarskim skupovima.

Kako je istaknuto tokom skupštinskog zasjedanja, prisutna je jednoglasna podrška zastupnika, Skupštine i Vlade ZDK u daljem razvoju, profesionalnom, kadrovskom i materijalnom jačanju Instituta, kao i međunarodnoj saradnji i projektima prekogranične saradnje, po čemu je ova institucija među vodećim u BiH, saopćeno je iz Pressa Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počela redovna sjednica Skupštine ZDK, na dnevnom redu devet tačaka

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'