Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 17:37 |

Preživjele žrtve posjećuju mjesta gdje su ubijani Bošnjaci

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 13. jula (FENA) - U okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida danas posjećuju mjesta masovnog stradanja Bošnjaka iz jula 1995. godine te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Nakon obilaska stratišta u Novoj Kasabi, Orahovcu, Petkovcima, Kozlula, Petkovaca, i Kravice, preživjele žrtve su posjetile "bijelu kuću" u Potočarima i položile cvijeće, a pored njih cvijeće su položili zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković.

- Danas smo posjetili deset mjesta na kojima su naši najmiliji ubijeni, a jedanaesto mjesto je posjeta grobnici na Budaku gdje je pronađena jedna kost mog sina. Cijeli dan obilazimo stratiša,  majke se sjećaju i plaču. Dok smo žive posjećivat ćemo mjesta stradanja i nećemo dozvoliti da se zaboravi. Poslije naše smrti, mladi će se sjećati i čekati pravdu - izjavila je Feni predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić kazala je da je gledala kako odvode njenog supruga Junuza Ćatića.

- Ovi prozori se nisu vidjeli od stvari koji su imali naši najmiliji. Odveli su mi amidžića i od brata sina. Odavde su deportovani na druga mjesta i ubijeni - kazala je Ćatić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'