Stranačke aktivnosti     | 13.07.2018. 16:02 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Nacrt Kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu najaktuelnija je visokoobrazovna tema u Kantonu Sarajevo u ovom mjesecu.

Faris Šehović, predsjednik Foruma mladih Naše stranke u KS, već samu tu činjenicu smatra problematičnom: “Žalosno je da se toliko važnijih tema koje se tiču visokog obrazovanja gurnulo pod tepih zbog anahronizma o kojem i ne bi trebalo biti rasprave, a tiče se toga šta je za Univerzitet prihvatljivo odijevanje. No, kadrovi koji vode Univerzitet i dosad su pokazivali da ne znaju rješavati probleme, ali ih itekako znaju stvoriti gdje ih nema.”

U Nacrtu je posebno problematičan član 6 koji je posebno fokusiran na sputavanje žena u izražavanju vlastite osobnosti kroz stil odijevanja, tetovaže, piercing, štikle i sl.

“Radi se o najrigidnijoj ideologizaciji, politizaciji i klerikalizaciji morala. Nju provodi SDA preko svojih agenata uključenih u rad Univerziteta. Moral se svodi na pojavnost, što u konačnici treba da vodi ukroćivanju studenata, njihovoj pasivizaciji i onesposobljenosti za bilo koju vrstu pobune protiv autoriteta. Tako će nesmetano moći da se odvija korupcija, nepotizam, kronizam, plagijarizam i šta sve ne što ruinira Univerzitet. Pritom je krajnje bezobrazno punoljetne ljude, koji plaćaju svoje školovanje, a njihovi roditelji plaćaju i poreze od kojih se Univezitet održava, prisiljavati da se ponašaju u skladu s moralom jedne partije. Trebamo učiniti sve da ovaj Kodeks ne bude usvojen. A, ako bude, onda ga ne smijemo poštovati. Mnogo više ćemo naštetiti sebi ako ga budemo poštovali, nego ako pretrpimo sankcije zbog njegovog nepoštivanja.”, rekao je Šehović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo