Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 16:05 |

KCUS - Pacijenti i uposlenici Klinike za hematologiju u novim prostorijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Nakon što je krajem maja ove godine na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka svečano otvorena Klinika za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS), nedavno su uselili i uposlenici i pacijenti. Zahvaljujući tom projektu osigurani su bolji uvjeti rada za ljekare i medicinsko osoblje, te izrazito poboljšani uvjeti liječenja i boravka hematoloških pacijenata.

- Želimo da pokažemo poštovanje prema našim pacijentima, ali i prema uposlenicima. Zbog toga smo zamolili pacijenticu Seidu Suljić da skupa sa Eminom Erdogan i Omerom Farukom Almici, direktorom TIKE za BiH otvori odjel -  izjavila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof.dr. Sebija Izetbegović.

Po riječima šefice Klinike za hematologiju prof. dr. Alme Sofo zahvalni su menadžmentu, koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja problema Klinike.

- U novom prostoru primjenjivat će se najsuvremeniji tretmani hematoloških pacijenata. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sredstva koja će se uštedjeti usmjerit će se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja - kazala je. Ističe da su u ovoj godini planirane 24 autologne transplantacije, ali da će taj broj sigurno biti veći jer u KCUS dolaze i pacijenti iz drugih kantona.

Dodala je da se u okviru kontinuiranog programa edukacija redovno radi i na stručnom usavršavanju uposlenika Klinike za hematologiju KCUS.

Dženana Kapo glavna sestra Klinike za hematologiju 13 godina radi u toj bolnici i ističe da su ranije uvjeti bili loši.

- Radili smo u nehumanim, bolje rečeno užasnim uvjetima. Zgrada je bila stara, žohari su hodali po krevetima, osjetila se vlaga. Madraci na kojima su ležali pacijenti bili su krvavi. Niko nije vodio računa o ovoj klinici, niko nas nije obišao. Profesorica dr. Izetbegović prilikom prve posjete našoj klinici obećala je da ćemo dobiti novu kliniku. To se desilo ubrzo. Hvala joj, da nije bilo nje još bi boravili u starom prostoru - navela je Kapo.

Nedžad Zvizdić iz Sarajeva od 1996. godine je pacijent Klinike za hematologiju KCUS.

- Bez karikiranja i podilaženja bilo kome, ovdje je fenomenalno. Imam samo riječi pohvale. KCUS je iskoračio najmanje 150 godina unaprijed. Za mene je ovo veliko i prijatno iznenađenje - poručio je Zvizdić.

Nova Klinika za hematologiju nalazi se na 13. etaži Centralnog medicinskog bloka (CMB). Projektom je bila predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara. Klinika ima sterilni odjel sa četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 30 kreveta standardne njege i dvije ambulante. Sterilni odjel je smješten u centralnom djelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. Sterilni odjel je strogo kontroliran kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu bit će smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju koštane srži.

Profesorica dr. Sebija Izetbegović smatra da KCUS pokazuje kako ozbiljan i predan rad daje najbolje rezultate.

- Za manje od dvije i po godine vratili smo ogromna dugovanja, zanavljamo opremu, poboljšavamo organizaciju rada, zaustavili smo propadanje KCUS, povisile plate. Nastavljamo raditi kako smo i počeli. Naš rad i rezultati trebalo bi da budu pokazatelj kako se postiže uspjeh i napredak. Trebalo bi da „naš recept“ primijene svi, tad bi naša države procvjetala. Puno truda i rada (pojedinačnog i timskog), transparentnost, funkcionalnost, striktna borba protiv svih zloupotreba i korupcije i rezultat neće izostati - rekla je Izetbegović, saopćeno je iz Pres KCUS-a.                                                                                                 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

KCUS - Uspješno održan prvi međunarodni VATS workshop

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta