Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 14:23 |

Migrantske porodice s djecom ipak idu u hotel 'Sedra'

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 13. jula (FENA) - Migrantske porodice s područja grada Bihaća, prvenstveno žene i djeca, bit će privremeno smješteni na lokaciji hotela "Sedra". Već u utorak će se zatvoriti i nedovršena zgrada Doma penzionera u središtu Bihaća, a skoro 200 migranata nakratko će biti izmješteno na lokaciju Đačkog doma.

Ovo su neki od zaključaka s današnjeg sastanka premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića i kantonalnih gradonačelnika i načelnika općina.

- Žene i djeca u narednih nekoliko dana idu u hotel "Sedra", lokaciju između Bihaća i Cazina. Dogovor s vlasnikom objekta je da se popuni hotelski kapacitet od 400 soba, a brigu o njima preuzima Evropska komisija. Također, zatvaramo Dom penzionera i tu više niko neće moći boraviti. Razmatramo i lokacijske mogućnosti, gdje možemo formirati privremeni prihvatni centar. Moramo to mi, kada svoj posao ne rade oni koji trebaju - rekao je premijer USK Husein Rošić.

Ponovio je da Unsko-sanski kanton, lokalne zajednice i organizacija Crveni križ u Bihaću i Velikoj Kladuši još nisu dobili nijednu marku od države.

 - Nismo dobili ni ono što je obećano za Crveni križ. Frustrirani smo odnosom nadležnih državnih institucija i sada smo svjesni da moramo uzeti sve u svoje ruke. Ukoliko se ovakav ignorantski odnos nastavi, spremni smo se i mi drugačije ponašati. Očekujemo tematsku sjednicu Vijeća ministara u Bihaću, a u najgorem slučaju, znamo i mi migrante potrpati u autobuse i vratiti ih nazad - poručio je Rošić.

O sve težoj situaciji i narednim koracima na području Bihaća, govorio je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

 - Sve je teže tim ljudima koji žele dalje u Evropu, ali i građanima Bihaća. Gotovo svakodnevno mi dolaze peticije građana, ali i poruke o samoorganiziranju. Nažalost, incidenti i sukobi su neminovni i zato situaciju podhitno treba rješavati. Zato smo mi sada za bilo koje lokacijsko rješenje u nenaseljenom području grada Bihaća. Još malo ćemo tolerisati ovakvo stanje, a ako se ništa ne promijeni, zatvorit ćemo i zgradu Đačkog doma, pa kako nam bude - rekao je gradonačelnika Bihaća.

Na sastanku je potvrđeno i kako je pripremljeno "šatorsko naselje" u Polju kod Velike Kladuše skoro spremno za prijem migranata iz te općine, međutim država ni tu, kako je rečeno, ne poduzima ništa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'