Stranačke aktivnosti     | 13.07.2018. 10:19 |

Tribina Naše stranke u Sarajevu

FENA Saopćenje

Sinoć je u Sarajevu u Centru za kulturu i mlade u Jelićevoj održana tribina Naše stranke pod nazivom “Sarajevo, grad otvorene ruke”. Učesnici tribine su bili Damir Marjanović, član Predsjedništva Naše stranke, Sabina Ćudić i Nasiha Pozder, potpredsjednice Naše stranke, Vibor Handžić, predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo, Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, te Redžo Lemezan, najmlađi vijećnik (OV Ilidža) u BiH i Tarik Jažić, predsjednik OO Naše stranke Stari Grad Sarajevo.

Govorilo se o otvorenosti, kako za različitosti, tako i za povratak onih koji svakodnevno odlaze. Tribinu je otvorio Damir Marjanović, član Predsjedništva Naše stranke. Govorio je o zatvorenosti države i grada za mlade zbog čega masovno odlaze. Naveo je kako i pojedine obrazovne institucije svoj marketing kreiraju u skladu s tom činjenicom: “Neke obrazovne institucije reklamiraju se tako što kažu: Dajemo vam diplome s kojima možete dobiti posao u EU. Želimo obrazovanje čija će reklama biti: Dajemo vam znanje s kojim ćete stvoriti posao ovdje.”
Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke, govorila je iz perspektive nekoga ko se bavi prostornim planiranjem te kako ispraviti političke greške u tom polju : “Ne želim članove Predsjedništva koji će otvarati grilove i trafostanice, ja želim člana Predsjedništva koji zagovara strategije koje će biti provodive, prva će biti energetska, druga poljoprivredna. Želim da se zalaže za državni prostorni plan, kako niko više ne bi govorio o izgradnji autoputa a da ne zna gdje ga šta čeka kad krene u njegovu izgradnju…”

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, rekla je da otvorenost jednog društva zavisi od toga koliko je emancipatorna politika koja tim društvom upravlja. U BiH dosad na vlasti takve politike, prema njenim riječima, nije bilo: “Otvorenost će stvoriti politika koja neće pristati da u ljudima budi najgore pa i po cijenu vlastite političke štete. Oni koji će biti emancipatorni po svaku cijenu i nikad neće mrziti čak ni one koji njih mrze.”

Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva Sarajevo i BiH vidi kao otvorene samo pod uslovom da se prestane s politikama konfrontacije koja ljude iz BiH tjera i nikog izvana ne privlači. Govorio je o tome kako je transparentnost vrlo važna u politici, da građani znaju i učestvuju u kreiranju svakodnevnog života i da je zato krenuo da obilazi razna mala i velika mjesta širom BiH kako bi slušao ljude i kroz svaku pojedinačnu ljudsku sudbinu bolje razumio svaki segment našeg društva.

Nakon tribine u Jelićevoj ostali su mnogobrojni građani kako bi razgovarali sa Falatorom.
Odjel za odnose s javnošću

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Edin Forto: BiH će nadživjeti sve koji je negiraju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana