Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 10:37 |

Potpisan ugovor o projektu zbrinjavanja životinjskog otpada u ZDK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) potpisao je Ugovor o realizaciji projekta sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, na osnovu kojeg će INZ izraditi Program uklanjanja odlagališta i Studiju izvodljivosti zbrinjavanja životinskog otpada u Zeničko-dobojskom kantonu.

Fond će finansijski pomoći realizaciju projekta "Izrada studije izvodljivosti zbrinjavanja otpada životinjskog porijekla na području ZDK sa planom aktivnosti, uključujući i Program uklanjanja postojećih odlagališta, jama i grobalja za otpade životinjskog porijekla sa procjenom sredstava".

Projekt će biti realiziran uz saglasnost Vlade ZDK i Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline.

Strategijom zaštite okoliša FBiH (2008.-2018.), Federalnim planom upravljanja otpadom (2012.-2017.), Kantonalnim planom zaštite okoliša ZDK (2017.-2025.) i Planom upravljanja otpadom ZDK (2008.-2028.) definirani su operativni ciljevi i predviđene mjere za stvaranje uvjeta za okolinski prikladno upravljanje otpadom životinjskog porijekla.

Prema Planu upravljanja otpadom na području ZDK za period 2008.-2028. godina, potrebno je uspostaviti kapacitete za adekvatno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla, te sanirati i zatvoriti postojeća odlagališta, jame grobnice i groblja za otpad životinjskog porijekla s ciljem eliminisanja postojećih veterinarsko-zdravstvenih, higijensko-epidemioloških i okolišnih žarišnih tačaka. Planirano je da cijeli projekat traje deset mjeseci.

Osim otpada životinjskog porijekla koji se i dalje kontinuirano generira u različitim pogonima i objektima (farme, klaonice, pogoni za preradu i proizvodnju mesa, mesnice i dr.), dodatan problem predstavljaju i postojeća odlagališta, jame i grobnice otpada životinjskog porijekla, stoga je ocijenjeno da je te probleme potrebno hitno rješavati, kako je to i predviđeno projektom.

Planom upravljanja otpadom na području ZDK predviđene su mjere za upravljanje otpadom životinjskog porijekla koje se odnose na uspostavu kapaciteta za adekvatno zbrinjavanje otpada životinjskog porijekla, te saniranje i zatvoranje postojećih odlagališta, jama grobnica i grobalja za otpad životinjskog porijekla, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta