Sport     | 12.07.2018. 20:44 |

Maid Redžić izborio plasman u finale na Svjetskom prvenstvu u Tampereu

FENA Saopćenje

ZENICA/TAMPERE, 12. jula (FENA) – Zenički skakač u vis Maid Redžić, koji je osvajanjem srebrene medalje bio najuspješniji bh. takmičar na nedavnim Balkanskim igrama u Istanbulu, plasirao se večeras s preskočenih 215 cm u kvalifikacijama i u finale Svjetskog juniorskog prvenstva u finskom Tampereu (U20).

Redžić, koji je na SP stigao s ličnim i bh. juniorskim rekordom 216 cm, preskočio je iz trećeg pokušaja visinu od 215 cm, koja mu je bila dovoljna za finale.

Visinu od 215 cm preskočila su samo deseterica takmičara pa nije bilo potrebno ni preskakati letvicu na visini norme za finale, koja je iznosila 217 cm.

Finale, koje je na programu u subotu u 9.40 sati, izborio je i Srbijanac Jasmin Halili, koji je također preskočio 215 cm, ali je sve visine preskočio iz prvog pokušaja te je podijelio prvo mjesto s Breytonom Pooleom iz Južnoafričke Republike.

U finalu, sa preskočenih samo 212 cm, nastupit će i Hrvat Filip Mrčić, jer je IAAF odlučio da će u finalu, umjesto 12, nastupiti 13 takmičara. Kao posljednji je s 212 cm uskočio Grk Antonios Merlos.

Još u utorak, prvog dana SP-a, također već nakon kvalifikacija, takmičenje je završio i sarajevski bacač kugle Nermin Štitkovac.

On je, u konkurenciji 26 bacača, s hicem od 17,62 metra, zauzeo 21. mjesto. Norma u kugli iznosila je 19,60 m, a ispunilo ju je samo pet bacača, dok ih se još sedam plasiralo na osnovu plasmana.

Novi svjetski prvak u bacanju kugle postao je Kyle Blignaut iz Južnoafričke Republike, koji je u finalu pobijedio s hicem 22,07 metara. Drugi je bio pobjednik iz kvalifikacija, Amerikanac Adrian Piperi s 22,06, a treći Odiseja Mouzenidis iz Grčke s 21,07 m.

Prvog je dana, također nakon kvalifikacija, takmičenje okončala i zenička bacačica diska Mediha Salkić. Ona je s dužinom 46,69 metara bila 24., u konkurenciji 28 takmičarki. Norma u disku za žene iznosila je tačno 53 metra, a u kvalifikacijama je s 57,05 metara pobijedila Alexandra Emilianov iz Moldavije, koja je večeras u finalu i osvojila zlatnu medalju s dužinom 57,89 m. 

Zadnja od bh. predstavnika na teren će Sara Lučić iz AK Glasinac sa Sokoca, koja će sutra u 10.40 sati nastupiti u kvalifikacijama u skoku u vis. Lučić je u Tampere stigla s preskočenih 183 cm, a norma za finale iznosi 184 cm.

Tu je visinu u toku 2018. godine preskakalo samo devet takmičarki pa se i Lučić nada da će, u konkurenciji 22 visašice, makar po plasmanu izboriti finale. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Brzoklizač Tarik Omeragić na Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu zauzeo 16. mjesto  u disciplini 1500 m

Lana Pudar u finalu Svjetskog prvenstva

Umjesto u Medulinu, SP u krosu 2024. bit će u Beogradu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom