Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 16:13 |

Dobra saradnja Suda BiH i Tribunala u Haagu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Registrar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove Olufemi Elias razgovaro je danas s predstavnicima Suda Bosne i Hercegovine o aspektima saradnje te je istaknut značaj visokog nivoa komunikacije među institucijama, naročito u osjetljivoj oblasti zaštite svjedoka.

Eliasa su ugostili predsjednik Suda Ranko Debevec, predsjednica Krivičnog odjeljenja sutkinja Minka Kreho i registrarka Suda Emira Hodžić koja je napomenula da je Haški tribunal podržavao Sud BiH od njegovog osnivanja i da je ta podrška bila od neprocjenjivog značaja.

Naglasila je značaj onoga što je do sada Tribunal u Haagu učinio za Bosnu i Hercegovinu i iskazala zahvalnost što to sada nastavlja Međunarodni rezidualni mehanizam - pravni sljednik Tribunala u Haagu, saopćeno je iz Suda BiH.

U okviru posjete Sudu BiH Elias je održao predavanje o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, a prisutne sudije, tužioci i stručno osoblje Suda, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH imali su priliku s njim razgovarati, razmijeniti mišljenja, iskustva i čuti njegove stavove o aktivnostima i funkcionisanju Rezidualnog mehanizma.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'