Ekonomija     | 12.07.2018. 16:05 |

Mehmedović na konferenciji o pravilima WTO-a

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović učestvuje na Parlamentarnoj konferenciji na visokom nivou o primjeni pravila i funkcionisanju Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koja je danas počela u Beogradu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Dvodnevna konferencija koju su zajednički organizovali PAM i WTO ima za cilj da članovima PAM-a pruži ključne informacije te omogući razmjenu iskustava i najboljih praksi u vezi s olakšavanjem trgovine i obezbjeđivanjem investicija u regiji zapadnog Balkana, kao i u širem euromediteranskom regionu.

Dobrodošlicu učesnicima poželio je zamjenik predsjednice Narodne skupštine Srbije Đorđe Milićević, naglasivši da su jačanje saradnje i stabilnosti regiona neophodni za ekonomski prosperitet te dodao da je velika odgovornost na parlamentima kao nosiocima zakonodavne vlasti i bilateralne i multilateralne saradnje.

Predsjednik PAM-a Pedro Roque ponosan je, kako je kazao, na jačanje saradnje PAM-a i WTO-a na obostranu korist. Po riječima Roquea, Sporazum o olakšavanju trgovine je kamen-temeljac za jačanje ekonomije koje će uticati i na političku stabilnost, što je, kako je rekao, značajan osnov i u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma te dugoročno omogućava dobar i dostojanstven život.

Na marginama konferencije, u svojstvu predsjedavajućeg Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH, Šemsudin Mehmedović se susreo s predsjednicom Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Srbije Snežanom Petrović i članicom tog odbora Snežanom Paunović.

Razgovarano je o unapređenju saradnje tih parlamentarnih radnih tijela, kao i o izgradnji ambijenta za regionalno udruživanje, razvoj biznisa i otklanjanje barijera koje stoje na putu lakše i uspješnije saradnje dviju susjednih zemalja.

Mehmedović je tokom susreta naglasio da članstvo zemalja zapadng Balkana u WTO predstavlja ogromnu priliku za sve države koje mogu usklađivati interese i dogovarati zajedničke nastupe na ogromnom tržištištu zemalja članica WTO-a.

Po Mehmedovićevim riječima, Bosna i Hercegovina očekuje da će do kraja ove godine postati punopravna članica WTO-a, što bi otvorilo mogućnost za nove investicije i nova radna mjesta.

U drugom dijelu konferencije razgovarat će se o funkcionisanju WTO-a, kao i o značaju multilateralnih trgovinskih propisa i pregovora za privrede država članica PAM-a. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'