Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 16:29 |

Ivanić: Deklaracije učesnica Berlinskog procesa uz uvažavanje sugestija iz RS-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladena Ivanića do posljednjeg dana nije dao saglasnost za potpisivanje teksta zajedničkih deklaracija zemalja učesnica Berlinskog procesa, sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Republike Srpske - saopćeno je iz tog kabineta. 

Kroz Odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine data je, navodi se, saglasnost za potpisivanje Deklaracije o nestalim licima, ali ne i za pristupanje Okvirnom planu za rješavanje pitanja nestalih osoba i sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Okvirnom planu, kako je navedeno u Odluci, ne može se pristupiti sve dok ne bude provedena kompletna procedura u BiH, u skladu sa Zakonom o nestalim licima i ustavnopravnim nadležnostima, nakon konsultacija sa svim relevantnim institucijama u BiH, što naravno uključuje i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. Time su u potpunosti ispoštovane sugestije nadležnih institucija RS - navodi se. 

U saopćenju iz Ivanićevog kabineta također se navodi da je u Deklaraciji o ratnim zločinima izbrisan dio u vezi sa simbolima, što je bila sugestija Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Napominju da je Kabinet člana Predsjedništva BiH iz RS-a u vezi s definisanjem konačnog teksta te deklaracije, ali i ostalim tekstovima, sve vrijeme sarađivao i sa stručnim timom Republike Srbije, koja je takođe podržala tu deklaraciju.

- Kad je riječ o Izjavi iz oblasti borbe protiv korupcije, u potpunosti je izmijenjena na način da budu ispoštovane sve sugestije Vlade RS. S obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivoj temi svako, pa i najmanje pogrešno tumačenje može napravitu štetu samo Republici Srpskoj. Površnost i zloupotreba, čak i najosjetljivijih tema u svrhu predizborne kampanje prešla je svaku mjeru - saopćeno je iz Ivanićevog kabineta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta