Sport     | 12.07.2018. 15:56 |

Van Basten tvrdi da je s Putinom razgovarao samo o nogometu

FENA Internet

MOSKVA, 12. jula (FENA) - Bivši holandski nogometaš i trener Marco van Basten tvrdi da je samo raspravljao o nogometu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom njihovog susreta za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva. 

Van Basten, trenutno vodeći zvaničnik FIFA-e za tehnički razvoj, kritikovan je što se sastao s Putinom od porodica žrtava avionske nesreće, odnosna aviona oborenog projektilom, za koji Zapad tvrdi da je povezan s Rusijom.

Holandska vlada objavila je u martu da smatra Rusiju zakonski odgovornom zbog njene uloge u raketnom napadu 2014. godine na avion Malaysia Airlinesa na letu broj 17 iznad istočne Ukrajine. Svih 298 ljudi u avionu je poginulo, među kojima i 196 iz Holandije.

Van Basten je posjetio Kremlj s delegacijom svjetske nogometne organizacije. Oni su pozirali fotoreporterima s Putinom i održali okrugli stol tokom koje je hvaljena ruska organizacija Svjetskog prvenstva.

- Mi smo samo razgovarali o nogometu i turniru. Svjestan sam činjenice da brojne porodice u Holandiji imaju probleme zbog onoga što se desilo s tim avionom. To je, međutim, druga tema. Samo sam bio pozvan da dođem tamo i da govorim o nogometu - izjavio je Van Basten za Associated Press.

Upitan da li je pomogao u jačanju Putinovog imidža, Van Basten je odgovorio: "Nisam mu pomogao. Samo sam raspravljao s njim o nogometu. Ništa drugo". 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Putin: Ruski naučnici su blizu stvaranja vakcina protiv raka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana