Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 15:32 |

Softić i Džaferović primili delegaciju Parlamenta Saudijske Arabije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas s delegacijom Parlamentarne skupštine Saudijske Arabije koja je prisustvovala obilježavanju 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Sa visokom parlamentarnom delegacijom, koju su predvodili predsjedavajući Grupe prijateljstva za BiH Abdullah Humud Al-Harbey i ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Mominah, razgovarano je o mogućnostima unaprjeđenja prijateljskih odnosa dviju zemalja, posebno na planu međuparlamentarne saradnje i jačanja ekonomske saradnje.

Ističući da su stavovi Saudijske Arabije prema BiH nepromjenjivi, čvrsti i stabilni, kao i da ta država poštuje suverenitet BiH i pravo na miran suživot svih njenih građana, saudijski parlamentarci istakli su da, kroz snažniju interparlamentarnu saradnju i razmjenu posjeta na najvišem nivou, treba raditi na privlačenju investicija iz Saudijske Arabije u BiH, kao i na planu turizma, budući da naša zemlja, kako su rekli, predstavlja izuzetno aktraktivnu turističku destinaciju za građane Saudijske Arabije.

S tim u vezi, naglašeno je da dvije zemlje trebaju uložiti napore kako bi privrednicima i turistima Saudijske Arabije bio olakšan ulazak u BiH.

Zahvaljujući visokim gostima na prisustvu obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, Softić i Džaferović istakli su da izuzetno cijene prijateljstvo i podršku Saudijske Arabije.

Po riječima najviših zvaničnika PSBiH, Kraljevina Saudijska Arabija vodi vjerodostojnu politiku u odnosu na sve narode koji žive u Bosni i Hercegovini, državi koja svoju multietničnost može i želi da iskoristi kao prednost za privrednu i političku saradnju, kako sa zemljama islamskog svijeta tako i sa svima koji se zalažu za bolju budućnost naše zemlje.

Softić i Džaferović izrazili su nadu da će predstojeća posjeta Njegovog kraljevskog visočanstva princa Sultana bin Abdulaziza Al Sauda BiH potvrditi prijateljske odnose dviju zemalja, te unaprijediti privrednu saradnju BiH i Saudijske Arabije.

Najviši zvaničnici PSBiH ponovili su poziv predsjedniku Parlamentarne skupštine Saudijske Arabije da do kraja ove godine posjeti Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Isak primio u posjetu prvog potpredsjednika Internacionalne romske unije

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'