Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 14:04 |

Općina Centar osigurala novčanu pomoć penzionerima za nabavku lijekova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Imajući u vidu da od oko 12.000 penzionera s područja sarajevske Općine Centar njih oko 6.000 ima minimalnu penziju od 348 KM mjesečno, Općina je u budžetu za 2018. osigurala 65.000 KM penzionerima za subvencioniranje nabavke lijekova koji nisu na esencijalnoj listi.

Tim povodom je u prostorijama Centra za zdravo starenje upriličena dodjela pomoći za 149 penzionera, stanovnika centralne sarajevske općine. Jednokratne novčane pomoći penzionerima su uručile predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić.

Predsjedavajuća Karačić je naglasila da na ovaj način Općina Centar nastoji pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika.

- Drago mi je da smo danas zajedno kako bismo vam bar malo olakšali svakodnevnicu. Bilo bi mi mnogo draže kada biste mogli dostojanstveno od svojih zarađenih penzija sebi osigurati životne potrepštine i lagodno živjeti, ali nažalost stvarnost je drugačija - poručila je Karačić.

Uime načelnika Nedžada Ajnadžića prisutnim se obratio njegov savjetnik Osmo Babić kazavši da je pomoć penzionerima za nabavku lijekova dugogodišnja praksa Općine Centar.

- Načelnik Ajnadžić je prošle godine donio Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za kupovinu lijekova penzionerima s područja općine Centar. Pravilnikom su utvrđeni kriteriji i način dodjele ove pomoći penzionerima za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi lijekova, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste ili konzilija i predračuna iz apoteke za određeni period u toku tekuće godine - kazao je Babić, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu