Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 13:21 |

Vlada RS-a protiv odbora za provođenje Istanbulske konvencije

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 12. jula (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) smatra da nema ustavnog osnova za osnivanje Odbora za praćenje provođenja i izvještavanja po Istanbulskoj konvenciji i femicidu te ne prihvata inicijativu za imenovanje njenog predstavnika u taj odbor.

Entitetska vlada je tako odlučila na današnjoj sjednici, na kojoj je razmatrana inicijativa Agencije za ravnopravnost spolova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za imenovanje predstavnika Vlade RS-a u Odbor za praćenje provođenja i izvještavanja po Istanbulskoj konvenciji i femicidu.

-Vlada RS-a je u skladu sa ustavnom podjelom nadležnosti u Bosni i Hercegovini i obavezama iz Konvencije Vijeća Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama (Istanbulske konvencije), preduzela i preduzima sve zakonodavne i druge mjere radi osiguranja pravnog, institucionalnog i organizacionog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinilaca - navodi se u saopćenju.

Podsjećaju i da je imenovan Gender centar RS-a da, u okviru svog mandata i nadležnosti, prati provođenje i izvještava Vladu o programima i mjerama prema Konvenciji Vijeća Evrope i u tu svrhu sarađuje s nadležnim organima, institucijama i organizacijama u RS, Bosni i Hercegovini i Vijeću Evrope.

Entitetsko Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju će o ovom zaključku Vlade upoznati Vijeće ministara BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agenciju za ravnopravnost spolova BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta