Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 14:00 |

BIHAMK - Počinje kampanja 'Sigurno vezani u vozilu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. jula (FENA) - Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), u suradnji s JP Ceste FBiH i pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke federacije (FIA), započinje saobraćajno-preventivnu kampanju 'Sigurno vezani u vozilu', koja se odnosi na korištenje dječijih autosjedalica.

- Planirano je da kroz simulaciju saobraćajnih nesreća, korištenjem simulatora sudara, ukažemo na značaj korištenja sistema dječije zaštite. Planirana je i podjela informativno-edukativnih letaka i naljepnica, a u okviru digitalne kampanje (na web stranici BIHAMK-a, Facebooku, Youtube kanalu BIHAMK-a i drugim vanjskim web stranicama) bit će prikazani video spotovi koji govore o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu - najavljeno je iz BIHAMK-a.

Ta kampanja provodi se u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost i usmjerena je na podizanje svijesti roditelja o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica za vrijeme vožnje.

Zvanični početak kampanje planiran je za 13. juli, realizacijom  promocije kampanje u Sarajevu (na platou ispred Sarajevo City Centra (SCC) u periodu od 16.00 do 20.00 sati). Kampanja će biti realizirana do kraja godine u svim većim gradovima.

Istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječijih autosjedalica koje je proveo BIHAMK utvrđeno je da je, u uvjetima gradske vožnje, samo 27,7 posto djece tokom vožnje bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu. Procent pravilne upotrebe autosjedalice tokom vangradske vožnje (gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nesreće znatno manja) je samo 29,8 posto što znači da tokom vožnje petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici.

- Saobraćajne nesreće na cestama u BiH godišnje odnose više od 300 ljudskih života, a oko 11.000 osoba bude lakše ili teže povrijeđeno. Nažalost, dio te statistike su i djeca. Tako je tokom 2016. godine u BiH smrtno stradalo 12 djece, a oko 200 ih je pretrpjelo teške tjelesne povrede - navode iz BIHAMK-a.  

Statistički podaci pokazuju da svake tri minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete, na cestama širom Europe godišnje smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, oko 100.000 bude teško povrijeđeno, a 36 posto nastradale djece su bili putnici u vozilu. Značajan broj djece (80% stradalih) mogao bi biti spašen kad bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu - sigurnosne autosjedalice.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Nemila-Zenica i preusmjeren kroz Nemilu

U TK uspješno okončana Kampanja 'Stop nasilju-škola je žrtva nasilja', najavljena nova kampanja

Zbog požara obustavljen saobraćaj na izlazu iz Nemile prema Zenici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana