Svijet     | 11.07.2018. 16:04 |

Mijanmarska čelnica Suu Kyi otvorila mirovnu konferenciju s etničkim grupama

FENA Internet

YANGON, 11. jula (FENA) - U nastojanju da ispuni svoje izborno obećanje da će okončati skoro 70-godišnji građanski rat u Mijanmaru, de facto čelnica zemlje Aung San Suu Kyi u srijedu je otvorila posljednji krug mirovnih pregovora s naoružanim etničkim grupama u zemlji.

Ceremoniji otvaranja Mirovne konferencije Unije - trećoj sjednici konferencije otkako je Suu Kyi  došla na vlast nakon istorijskih izbora u 2015. godini - prisustvovali su moćni vojni zapovjednik, general Min Aung Hlaing, kao i predstavnici šarolikih mijanmarskih naoružanih etničkih grupa.

Suu Kyi je izjavila u uvodnom govoru da sporazum o primirju između vlade i etničkih grupa "otvara velika vrata" za mir, rekavši da njegovi potpisnici "uživaju plodne rezultate mira i sigurnosti". 

Mirovni proces koji je pokrenula nekadašnja demokratska ikona, Suu Kyi, naišao je na žestoke kritike zbog njegovog neprovođenja iako su se u maju još dvije grupe pridružile osam naoružanih etničkih grupa koje su pristale na mirovni sporazum, iniciran u vrijeme prethodnih vojnih vlada. 

Moćna "sjeverna alijansa" ostalih oružanih grupa odbijala je, međutim, da potpiše mirovni sporazum i redovno se sukobljava s vladinim snagama.

Min Zaw Oo, izvršni  direktor Mijanmarskog instituta za mir i sigurnost i vladin pregovarač, izjavio je za dpa u prošloj sedmici da je dugo odgađana konferencija održana "kako bi pokazala da je mirovni proces živ". 

Evropska unija pozdravila je mirovnu konferenciju, nazivajući je "još jednom prilikom za Mijanmar da izabere dijalog umjesto sukoba i inkluziju umjesto podjela".

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu