Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 14:50 |

U saradnji sa SZO tražiti rješenja za zdravstveno zbrinjavanje migranata u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem, u okviru ministarskog sastanka država Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope, održanog u Tel Avivu, razgovarala je sa direktoricom Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Zsuzsannom Jakab o zbrinjavanju migranata u Bosni i Hercegovini.

Ministar Osmanović rekao je da se BiH trenutno suočava s velikim izazovima uzrokovanim svakodnevnim pristizanjem velikog broja migranata iz ratom razorenih država sa sjevera Afrike i Bliskog Istoka, koji na putu ka državama Evropske unije sve više koriste BiH kao tranzitnu državu.

Izazovi su posebno izraženi u zdravstvenom sektoru i ogledaju se u nemogućnosti zdravstvenih ustanova da u okviru postojećih kapaciteta odgovore potrebama zaštite zdravlja građana i migranata smještenih u privremenim migrantskim centrima.

Ministar je istakao da se sve veći broj zdravstvenih ustanova obraća Ministarstvu civilnih poslova BiH za pomoć i  finansijsku podršku.

- U posebno teškoj situaciji su domovi zdravlja Bihać i Mostar, imajući u vidu sve veći broj migranata smještenih u privremenim migrantskim centrima, kao i činjenicu da domovi zdravlja ne raspolažu s dodatnim finansijskim sredstvima za pružanje medicinske pomoći migrantima osim onih planiranih za redovno poslovanje domova zdravlja. Medicinski timovi zdravstvenih ustanova svakodnevno pružaju medicinsku pomoć osobama smještenim u privremenim migrantskim centrima. Redovno se vrši i deratizacija, dezinfekcija i dezinsekcija prostora u kojim su migranti smješteni, kontejnera za tuširanje i eko-mobilnih toaleta - rekao je Osmanović.

Ministarstvo civilnih poslova BiH obavijestilo je UN organizacije sa sjedištem u BiH (Svjetska zdravstvena organizacija, UNICEF i Populacijski fond UN-a) o teškoj situaciji s kojom se zdravstveni sistem suočava, te zatražilo pomoć i podršku u nastojanjima da se zaštiti zdravlje svih građana koji se svakodnevno obraćaju za medicinsku pomoć.

- Direktorica Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Zsuzsanna Jakab najavila je da će u BiH u periodu od 22. do 24. jula boraviti eksperti Svjetske zdravstvene organizacije za migracijsko zdravlje, koji će obići lokacije gdje se nalaze migranti, sagledati situaciju i dati preporuke za dalje djelovanje - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.  

Dokument Svjetske zdravstvene organizacije koristit će se za traženje pomoći drugih međunarodnih organizacija u pružanju zdravstvene zaštite migrantima, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Nakon više od šest godina održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u BiH

Bošnjak: Želimo da BiH u svakom pogledu pa i u području kulture, bude moderno i napredno društvo

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo