Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 14:08 |

ICMP - Istina i pravda su jedini put naprijed

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) -  Dvadeset tri godine nakon genocida u Srebrenici, od ključnog je značaja da se podrži istinita priča o onome šta se dogodilo, te da se nastavi raditi na pronalaženju onih koji se još uvijek vode kao nestali i da se odgovorni dovedu pred lice pravde - izjavila je danas glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Istaknula je da je danas ICMP uz porodice koje ukopavaju svoje najmilije.

- ICMP je uz porodice nestalih i sa svima koji se bore za istinu, za pravdu i za pravo na obeštećenje - kazala je ona.

U saopćenju ICMP-a se navodi da je ubistvo 8.000 muškaraca i dječaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine jedini priznati genocid na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

ICMP je uveo postupak identifikacije na osnovu DNK analize koji je omogućio pronalaženje 6.940 žrtava genocida, odnosno gotovo 90 posto. Danas 35 žrtava koje su identificirane u proteklih 12 mjeseci odlazi na počinak u Memorijalnom centru Potočari pored Srebrenice.

Bomberger je navela da je uloga ICMP-a u pružanju pomoći državama bivše Jugoslavije u pronalaženju kako se procjenjuje 40.000 osoba nestalih na području zapadnog Balkana u sukobu 1990-ih, pomogla da se uspostavi činjenični opis užasnih zločina koji su počinjeni. Pronađeno je više od 70 posto nestalih u regiji, što predstavlja rezultat bez premca bilo gdje drugdje u svijetu.

ICMP je dostavio sudsko-medicinske dokaze Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sudovima u Bosni i Hercegovini, kao i drugdje na zapadnom Balkanu.

Do sada je protiv ukupno 20 osoba vođen sudski postupak pred MKSJ za zločine vezane za Srebrenicu. Od tog broja je za 14 osoba izrečena osuđujuća presuda. Sud BiH je vodio postupak protiv 55 osoba za zločine povezane sa Srebrenicom, a osuđeno je 37 osoba.

Pored osiguravanja najmodernijih kapaciteta za identifikaciju na osnovu DNK analize, ICMP je pomogao organima u BiH prilikom izrade Zakona o nestalim osobama koji je usvojen 2004. godine, čime je uspostavljen jasan pravni okvir za zaštitu prava porodica koje su preživjele i pravna osnova za formiranje Fonda za porodice nestalih, kao i uvođenje Centralne evidencije nestalih osoba.

Također je pomogao državama u regiji da uspostave posebne institucije za pitanje nestalih osoba u cilju pronalaženja i identifikacije nestalih osoba bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili nacionalnu pripadnost, te da se izvrši ekshumacija više od 3.000 masovnih i skrivenih grobnica u skladu s međunarodnim standardima kako bi se dokazi mogli koristiti pred domaćim i međunarodnim sudovima.

Bomberger je također naglasila da će Program ICMP-a za zapadni Balkan nastaviti da pomaže na pronalaženju oko 12.000 osoba koje se još uvijek vode kao nestale u regiji, uključujući i 1.000 nestalih osoba iz Srebrenice.

Iz ICMP-a je navedno da su u Londonu 10. jula 2018. godine lideri zemalja iz regije i država članica EU koje učestvuju u Berlinskom procesu potpisali Zajedničku deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili svoju opredijeljenost podršci naporima na pronalaženju osoba koje se još uvijek vode kao nestale uslijed sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

U tom dokumentu se ističu navodi ICMP-ove “Deklaracije o  ulozi države u procesu rješavanja pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava” koju su 2014. godine u Mostaru potpisali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici Hrvatske, Crne Gore i Srbije i koja prepoznaje centralni značaj otkrivanje sudbine nestalih u skladu s poštovanjem ljudskih prava i vladavine zakona – navodi se u saopćenju.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu, u Nizozemskoj. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada, kao i ostalih u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruža pomoć u tim poslovima.

Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba. ICMP je predvodnica napora koji se preko 20 godina ulaže u pronalaženje osoba nestalih u sukobima u bivšoj Jugoslaviji - saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom