Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 12:17 |

Zorn: Živjeti u miru i ne zaboraviti žrtve

FENA Darinka Mitrović

SREBRENICA,  11. jula (FENA) - Živjeti u miru zajedno, ne zaboraviti žrtve i ako je moguće oprostiti, ključni su ako želimo spriječiti ponavljanje  užasnih zločina - istakao je Klaus Zorn, njemački istražitelj, glavni inspektor i šef Centralne jedinica za istrage ratnih zločina Ureda njemačke kriminalističke policije, govoreći danas na komemoraciji za žrtve genocida u Srebrenici. 

Zorn je kazao da se prečesto glasno i javno širom svijeta poručivalo da se zločini nikada neće ponoviti, ali da je stvarnost toliko često demonstirala upravo suprotno. Te 1995. godine, kako je dodao, 50 godina nakon Drugog svjetskog rata, masakr je počinjen u srcu Evrope, u Srebrenici. Međunarodne institucije kao što su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunaordni sud pravde zločine počinjene u Srebrenici, kazao je Zorn, nazvali su njihovim pravim imenom – genocid.

- Nisam ni advokat, niti političar, niti sam ovdje da kometarišem međunarodni krivični sistem i njegove odluke,  ali kao policijski inspektor u njemačkom federalnom kriminalističkom policijskom uredu sa iskustvom istraživanja ratnih zločina i genocida u gotovo 25 godina, danas sam ovdje da objasnim šta su Njemačka i njeno zakonodavstvo kroz svoje organe, posebno policiju, tužilaštvo i sudove,  učinili u vezi s ratom u bivšoj Jugoslaviji - dodao je Zorn.          

Posjetio je da je sredinom '90-ih godina Njemačka otvorila granice za mnoge izbjeglice iz BiH i dala im sklonište u godinama koje su uslijedile. Od samog početka, naglasio je, policija i tužilaštvo su tragali za navodnim počiniocima koji su došli u Njemačku i pokušali se sakriti među izbjeglicama.  

- Naš cilj se može opisati kroz riječi „nema sigurnog utočišta i nekažnjivosti za počinioce"  - istakao je Zorn, podsjećajući da su tako pronašli Duška Tadića, uhapsili ga i izručili Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.  

U svom obraćanju majkama Srebrenice i Žepe, Zorn je naglasio važnost njihove borbe i istrajnosti na putu za pravdom i istinom.   

-  Iako ste izgubili svoje voljene, svojim herojskim nastojanjem ste uspjeli oživjeti opustošenu zajednicu, boriti se za put pravde i istine i pokazati svijetu da su pravda i istina vrijedne borbe - kazao je Zorn. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu