Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 12:05 |

Alivuković: Srebreničani okrenuti ka budućnosti, prošlost neće zaboraviti

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO/SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida u Srebrenici Nermin Alivuković naglasio je danas da Srebreničani koji su danas stanovnici više od 50 država svijeta, na današnji dan poručuju da nikad neće prestati tragati za nevino ubijenima, boriti se da budu kažnjeni počinioci tih zlodjela, ali i da će čvrsto koračati prema budućnosti sa željom da postanu dio svjetske porodice, dio EU i NATO saveza.  

- Dostojanstvo i pobjedu dugujemo ubijenima. Ponosni smo na činjenicu da nismo posegnuli za osvetom, da nismo organizirano činili ratne zločine, nismo sistemski rušili tuđe bogomolje niti pravili masovne grobnice. Srebreničani okrenuti ka budućnosti, prošlost neće zaboraviti - naglasio je Alivuković u Potočarima na komemorativnom skupu za žrtve genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica.

Poručio je da Srebrenica i 2018. godine treba pomoć i da "očekuje da se svijet konačno izjasni, kaže da li je odabrao zlo ili dobro".

- Nama trebaju komšije, prijatelji, partneri. Nama trebaju svi oni koji su spremni da zajedno gradimo budućnost. Iako smo preživjeli genocid, spremni smo na suživot. Očekujem od svih bh. zvaničnika, prvenstveno onih na državnom nivou (koji mogu, a i zbog svih nevinih srebreničkih žrtava imaju moralnu obavezu) da utječu da se područje nad kojim je počinjen genocid tretira na specifičan način - naglasio je.

Od intelektualaca očekuje da tema Srebrenice bude polazna i završna tačka u njihovim naučnim radovima, od poduzetnika da Srebrenicu i taj kraj vide kao prioritet prilikom planova za investicije.

- A mi, mi očekujemo da se otkriju lokacije masovnih grobnica, da se uhapse preostali ratni zločinci i time (s naših pleća) skine dio tereta prošlosti - istaknuo je Alivuković.

Ukopom i dženazom za 35 ekshumiranih žrtava danas se u Potočarima obilježava 23. godišnjica genocida u Srebrenici. U mezarju u Potočarima dosad je ukopano 6.575 žrtava genocida, a danas će smiraj pronaći 35 žrtava, među kojima su i četiri maloljetnika. Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Eichhorst u Potočarima: Ono što se desilo ovdje prije 28 godina ne smije biti zaboravljeno

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta