Svijet     | 11.07.2018. 10:55 |

Meronova izjava povodom godišnjice genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, sudija Theodor Meron, oglasio se danas povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Izjavu sudije Merona prenosimo u cijelosti:

- U mnogim kulturama, sjećamo se voljenih koje smo izgubili i odajemo im počast paljenjem svijeće, pri čemu je plamen svijeće simbol čudesne varnice života, ali istovremeno i njegove krhkosti. Ali plamen svijeće također je izvor i simbol prosvjetljenja; kako figurativno tako i doslovno, on donosi svjetlo sjenama i predstavlja istinu i znanje u sučeljavanju s mrakom.

Danas, kada će ljudi dobre volje u memorijalnom centru u Potočarima i širom svijeta zastati i odati poštu, svako na svoj način, onima koji su tragično izgubili živote tokom stravičnih događaja u Srebrenici prije 23 godine, svi ćemo, u određenom smislu, zapaliti svijeće sjećanja. Svi smo čuvari tog vitalnog, mada krhkog plamena: odgovorni danas, i u danima koji će doći, da osiguramo da sjećanja na očeve i braću, muževe i sinove, kao i na sve druge žrtve tih stravičnih događaja i dalje žive, da lekcije Srebrenice ne budu nikada zaboravljene i da svako od nas učini sve što može da proširi svjetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja - kazao je Meron, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

U Srebrenici obilježen Dan nezavisnosti BiH - Ovaj grad je tačka koja nas spaja

Bošnjaci MZ Osatica: Zaustavite mrziteljski odnos sveštenika Luke Babića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo