Kultura     | 10.07.2018. 20:57 |

Izložba 'A Question of Balance' postavlja pitanja o životu i postojanju

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Na razmišljanje o životu i postojanju navodi izložba najnovijih radova akademskog kipara Enesa Sivca nazvana "A Question of Balance" koja je večeras otvorena u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Rješavajući pitanje balansiranja formi Sivac na ovog izložbi predstavlja radove iz više ciklusa, a prednost daje liniji koja postaje osnovni nosilac forme, a naziv izložbe je zapravo naziv šestog albuma grupe The Moody Blues.

Uz napomenu da posjetitelji mogu vidjeti najnovije autorove radove, direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović za Sivca je kazao da se bavi specifičnom vrstom alhemije pretvarajući metal u estetiku radeći to trajno i iscrpno.

Sam autor Feni je kazao da je najteže opisati radove koji su se rodili u njegovoj svijesti jer oni proizlaze iz ličnog razmišljanja i poimanja stvarnosti, dodajući da je sve ovo dio balansa i života i s druge strane smrti.

- Svi kažu da idemo u nebo, ali gdje je to nebo kada ćemo opet biti ispod zemlje. Ništa drugo nema da se kaže i najvažnije kako ko tu stvarnost doživljava - istaknuo je.

Ocijenio je i da broj radova koje je izložio ne predstavlja ništa znakovito imajući u vidu činjenicu da je jedino važno da li oni zaista nešto vrijede i da li donose simboliku za svakoga.

Kustosica izložbe i historičarka umjetnosti Aida Šarac pojasnila je da se autor na ovoj izložbi predstavio sa svojim sveukupnim slikarskim praktikumom koji u BiH još jedino postoji u njegovoj livnici zbog uvjeta koje ima u ateljeu.

- Radovi pokazuju njegov konstantni afinitit prema umjetnosti i instalaciji. Svi eksponati izražavaju dječačku radoznalost i želju za istraživanjem. Ova izložba postavlja i sveopća pitanja nad životom i postojanjem - naglasila je.

Ovakav rad koji, mišljenja je, limenim plohama ima čak i prizvuke kazandžijskog sarajevskog rada udarcima čekića posebno se to vidi na skulpturi pijetla koji je cjelina Krista sa 12 apostola.  

Na izložbi otvorenoj večeras izloženo je 15 djela i ona će za posjetitelje biti otvorena do 6. augusta od 10.00 do 20.00 sati svakim danom osim nedjelje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo