Regija     | 10.07.2018. 20:25 |

Cerar s londonskog summita: Europa će biti cjelovita kada uđu i zemlje regije

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 10. srpnja (FENA) - Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je na summitu EU-zapadni Balkan, koji je održan u Londonu u okviru Berlinskog procesa, izrazio želju da sve države kandidatkinje za članstvo EU reformama i međusobnom suradnjom ispune uvjete za članstvo, istaknuvši da će Europa biti cjelovita tek onda kad se u nju uključe sve države regije.

 Cerar je osobno čestitao grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu i makedonskom Zoranu Zaevu što su riješili bilateralni spor oko ustavnog imena Makedonije i time deblokirali približavanje Sjeverne Makedonije glavnoj europskoj integraciji, prenosi Hina.

 Slovenski premijer je novinarima koji su pratili skup kazao da će EU kao "zaokružena cjelina" biti cjelovita tek onda kad se u nju uključe "sve države u regiji". "To će osigurati i stabilnost i budućnost te regije", kazao je Cerar, objavio je njegov ured u Ljubljani u izjavi za javnost.

 Od država u regiji očekuje se u prvom redu da nastave s odgovornim procesom reformi i da ispune uvjete za članstvo, dodao je Cerar te istaknuo potrebu vladavine prava u svim državama kandidatkinjama, kao i dobre međusobne odnose kako bi se regija stabilizirala.

 Cerar je posebno istaknuo potrebu suradnje država u jugoistočnoj Europi na području "migracija, suzbijanja trgovine ljudima, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije".

 To je i za Europsku uniju i za zapadni Balkan ključno pitanje, kazao je Cerar, izrazivši zadovoljstvo što će na slovensku inicijativu doći do pojačane suradnje policija i sigurnosnih službi u regiji i do međusobne razmjene informacija o tim pojavama.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana