Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 17:55 |

Učesnici marša za Srebrenicu počeli stizati u Potočare

FENA Hazim Aljović

POTOČARI, 10. juna (FENA) - Učesnici maratona posvećenih genocidu u Srebrenici koji je počinjen prije 23 godine počeli su dolaziti u Memorijalni centar u Potočarima, gdje ih dočekuju brojni Bosanci i Hercegovci, ali i gosti iz cijelog svijeta.

Svi oni zajedno će večeras iz nekadašnje tvornice akumulatora u Potočarima iznijeti tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Memorijalni centar gdje će sutra, 11. jula, biti ukopane na zajedničkoj dženazi. 

Najbrojniji je Marš mira ''Nezuk-Srebrenica'' kojem se danas na jednoj dionici priključila i američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Tada je kazala da je počašćena što ima priliku učestvovati u ovakvom pohodu, sa preživjelim žrtvama genocida, rodbinom i prijateljima žrtava.  

Kao i ranijih godina učesnike marševa dočekala je srebrenička majka Šuhra Malić koja je izgubila dva sina. Tradicionalno ih je darovala slatkišima.

- Na ovaj način im zahvaljujem što se sjećaju moje djece i hiljade drugih Srebreničana. Tada je teško bilo dati slatkiš onima koji su bježali kroz šumu od smrti, ali ja sad mogu darovati one koji podsjećaju na te strahote - kazala je Malić Feni.

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika. Vesid Ibrić i Feris Mehmedović imali su po 16 godina. Po godinu su stariji bili Muhamed Alić i Edin Burić.

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para Nijazije i Remzije Dudić. Remzija je kada je ubijena bila u šestom mjesecu trudnoće.  

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.  

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine. 

Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče - djevojčica Muhić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Eichhorst u Potočarima: Ono što se desilo ovdje prije 28 godina ne smije biti zaboravljeno

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!