Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 16:48 |

Rukovodstvo Granične policije BiH održalo radni sastanak u Trebinju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Vladimir Popović i načelnik Uprave za operacije Predrag Radojčić u utorak su održali radni sastanak s Milenkom Kujundžićem koji odnedavno po ovlaštenju direktora vrši poslove i zadatke komandira Jedinice granične policije Trebinje.

Na sastanku se razgovaralo o postignutim rezultatima i aktivnostima na sprečavanju ilegalnih migracija preko teritorija BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.

Tokom šest mjeseci ove godine, kako je navedeno, policijski službenici u zoni odgovornosti JGP Trebinje poduzeli su mjere prema 1.831 državljaninu zemalja visokog migracijskog rizika koji su ilegalno ušli ili pokušali ilegalno ući u našu zemlju.

Zamjenik direktora Halač kazao je tom prilikom da GPBiH od oktobra 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom vanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, a koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno – tehničkih sredstava.

„Procjene o preraspoređivanju službenika donose se na osnovu analiza sigurnosti, frekvencije na pojedinim graničnim prijelazima i raspoloživog ljudstva i materijalno–tehničkih sredstava u jedinicima“ – izjavio je Halač, dodavši da angažiranje policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji su raspoređeni na području istočne Hercegovine i zajedno s policijskim službenicima GPBiH vrše nadzor granice, predstavlja značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija.

Istakao je i da su ilegalne migracije u nadležnosti više organa u BiH te da GPBiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patrole, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-sigurnosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, zaprečavanje mjesta pogodnih za ilegalne prelaske državne granice te provođenje operativnih akcija i mješovitih patrola uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama.

Na sastanku je istaknuta dobra saradnja sa Službom za poslove sa strancima BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske kao i svim organima u BiH i susjednim zemljama relevantnim za pitanja ilegalnih migracija, stoji u saopćenju.

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Kuprešaković u studijskom posjetu OLTIM-u u Parizu

Kuprešaković i predstavnici UNODC-a razgovarali o zajedničkim aktivnostima i modalitetima saradnje

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 22 strana državljana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu