Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 15:41 |

Helez: Samo uz amandmane, SDP će glasati za zakon o demobilisanim borcima

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) glasat će za predloženi federalni zakon o demobilisanim borcima samo ako u taj tekst budu ugrađeni određeni amandmani.

To je na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je u toku, izjavio zastupnik najjače opozicione stranke Zukan Helez tvrdeći da zakon, u formi u kojoj je predložen iz Vlade FBiH, ne nudi istinsku zaštitu demobilisanim borcima.

Helez je novinarima kazao da je 13 predloženih članova vladinog zakona moguće implementirati samo ako u federalnom budžetu u tom momentu ima dovoljno novca, narednih 13 članova koncipirano na način da boračka prava treba regulisati dodatnim podzakonskim aktima, što je, po njegovom mišljenju, neprihvatljivo, a 12 članova uobličeno po principu: “nek problem rješava neko drugi” (općinski, kantonalni nivoi).

Helez je predložio nekoliko amandmana tvrdeći da njihovom primjenom, nijedan demobilisani borac ne bi ostao bez neke naknade po osnovu učešća u ratu.

Ovaj zastupnik prvenstveno amandmanima traži da budući zakon odvoji borački i neborački sektor i da se jasno definira da mjesečna novčana primanja po osnovu učešća u ratu mogu ostvariti samo pojedinci koji su s oružjem  učestvovali u borbi braneći Bosnu i Hercegovinu u proteklom ratu.

Narednim amandmanom Helez predlaže formiranje boračkog fonda za finansiranje ovog zakona. U fond bi se 20 posto potrebnog novca slijevalo iz općinskih budžeta, 25 posto iz kantonalnih službi za zapošljavanje, a po 15 posto iz federalnog budžeta i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Za razliku od predloženog zakona kojim je najavljen mjesečni borački novčani dodatak samo za nezaposlene demobilisane borce bez stalnih primanja, Helez narednim amandmanom predlaže mogućnost i za zaposlene branioce.

Za nezaposlene, on, kao i zakon, predlaže borački dodatak čiju visinu treba gradirati shodno vremenu provedenom u borbi, a za zaposlene traži da uz plaću, primaju i dva do pet posto dijela plaće, u zavisnosti od toga koliko su vremena proveli u borbi. Za penzionisane demobilisane borce koji nemaju nikakvih primanja na osnovu toga što su se borili, Helez sljedećim amandmanom traži da osim penzije, primaju još od tri do šest posto njenog dijela.

SDP nije jedina stranka koja je predložila nekoliko od ukupno četrdesetak uloženih amandmana na tekst Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, o kojem Predstavnički dom Federalnog parlamenta treba da se danas izjasni na vanrednoj sjednici.

Federalna vlada, kao predlagač ovog akta, najavila je među 15 prava za demobilizirane borce, ustanovljavanje mjesečnog dodatka borcima bez stalnih primanja, koji su najmanje godinu dana u evidenciji nezaposlenih. Visina dodatka, prema vladinom prijedlogu, gradirala bi se shodno vremenu provedenom u borbi, a izračunavala bi se množenjem procentualnog dijela minimalne penzije u FBiH s koeficijentom koji bi godišnje utvrđivala Vlada.

Sjednica Predstavničkog doma protiče uporedo s protestom demobiliziranih boraca ispred zgrade Parlamenta, zbog kojeg je obustavljen saobraćaj u tom dijelu ulice Hamdije Kreševljakovića.

U očekivanju ishoda sjednice, borci su istaknuli transparente, te zastave uz upotrebu zvučnih rekvizita.

Na središnjem transparentu ispisana su njihova tri već poznata zahtjeva vlastima.

Jedan je ustanovljavanje novčanog boračkog dodatka, naredni - javna objava jedinstvenog registra boraca, a treći zahtjev - prestanak finansiranja boračkih udruženja kojih inače ima mnoštvo u Federaciji BiH. Novac koji bi se na taj način uštedio treba preusmjeriti, primjerice, za finansiranje boračkog dodatka, predlažu branioci i poručuju na protestu da neće odustati od ovih zahtjeva.

Oko zgrade je postavljena zaštitna ograda a u objektu i ispred njega pojačano je prisustvo policije.

Po policijskoj procjeni, na protestu je trenutno oko 350 učesnika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Predstavnici SABNOR-a BiH ministru Helezu uručili zahvalnicu

Helez: Jedino na istini i pravdi moguće graditi stabilnost u BiH

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'