Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 14:38 |

Kešo o razlozima upućivanja amandmana na razmatrani zakon

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Svaki pojedinac, zastupnik u skladu s Poslovnikom ima pravo predložiti amandmane, bez obzira s čije adrese dolaze prijedlozi zakona u parlamentarnu proceduru - kazao je novinarima zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Safet Kešo (SDA).

Komentirajući upit o tome zašto je SDA uputila amandmane na Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja ministra koji dolazi iz SDA (Salko Bukvarević), Kešo je pojasnio kako ta stranka smatra da Vlada FBiH u postojećoj konstelaciji nije mogla ponuditi bolje rješenje, te da ih je to motiviralo da ponude bolja rješenja.

- Mi smo konkretizirali stvari i borački dodatak podijelili u dvije kategorije, jedan je ratni dodatak, a drugi radni dodatak - kazao je Kešo, precizirajući da to znači da ratni period borca koji je bio u ratu četiri godine treba biti valoriziran na adekvatan način.

Dodao je i da borac koji je bio četiri godine u ratu i ima 10 ili 20 godina radnog staža treba biti različito nagrađen, s obzirom na to da je određeni period izmirivao doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Istovremeno, odbacio je teze o politizaciji razmatranog zakona, potcrtavajući da 'glavne zvijezde' danas nisu parlamentarci, nego da su to ljudi koji traže svoja prava.

- Samo oni koji misle o njima danas će biti konstruktivni i podržati donošenje zakona (Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica), makar to bio i samo zakon koji predlaže Vlada FBiH – konstatirao je Kešo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Parlamentu FBiH nisu održane sjednice zakonodavno-pravne i komisije za imenovanje

Karamehmedović: Ako entitetski emiteri nastave nelegalno gomilati sredstva, BHRT ide u kolaps

Moldavija se ne može osloniti samo na neutralni status

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana