Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 13:16 |

Sergej Ćetković u promotivnoj zdravstvenoj kampanji INZ-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Pop pjevač Sergej Ćetković pridružio se grupi javnosti poznatih ličnosti koje podržavaju promotivno i preventivnu akciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, a odnose se na besplatne preglede dojke mamografskim pregledom.

Radi se o akciji pod sloganom 'Izaberite život, pobijedite strah - obavite besplatan mamografski pregled u zdravstvenim ustanovama ZDK', koju od juna do kraja godine realizira Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice u saradnji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i Ministarstvom zdravstva, te zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu.Cilj je da svaka žena starosti 50 ili više godina obavi, u planiranom intervalu, besplatan mamografski preventivni pregled.

- Najmanje 30 posto slučajeva malignoma završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost ranog otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je stopostotno - naglašavaju iz INZ. Dodaju da je u prvih desetak dana akcije obavljeno oko 160 pregleda, a kod tri osobe je otkriven karcinom, te su upućene na nastavak dijagnostičkih procesa i liječenje. Time su višestruko uvećane šanse za izlječenje i oporavak.

Besplatni preventivni pregledi mogu se, uz ovjerenu zdravstvenu knjižicu, obaviti u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medicom” Zenica, Domu zdravlja Kakanj, Kantonalnoj bolnici Zenica, Domu zdravlja Maglaj, Općoj bolnici Tešanj, Domu zdravlja sa stacionarom Žepče, te Domu zdravlja Olovo. Kontakt brojevi telefona i adrese za prijavljivanje u te ustanove dostupni su na internet i Facebook stranici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane www.inz.ba.

Tu akciju ranije tokom godine podržali su mnoge javnosti poznate ličnosti iz regije ('Divanhana', Senad Hadžifejzović i Sabina Sidro, Jelena Tomašević, Faketa Salihbegović Avdagić, Snežana Vidović i Sabina Kulenović).

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zenička policija pronašla i oduzela više od 1 kg opojne droge

MUPKS - U Novom Gradu pronađeno oružje i droga, uhapšen muškarac

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana