Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 11:12 |

Zastupnici HDZ-HNS neće prisustvovati današnjoj sjednici Zastupničkog doma

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Klub zastupnika HDZBiH-HNS neće prisustvovati vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, sazvanoj za danas u Sarajevu, saopćeno je iz tog kluba.

- Klub zastunika HDZBiH-HNS, uvažavajući značaj Prijedloga zakona o razvojačenim braniteljima i članova njihovih obitelji i Prijedloga zakona o braniteljskim udrugama od posebnog društvenog značaja, neće sudjelovati na današnjoj 32. izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Razlozi za ovakav stav vezani su za grubo kršenje Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Ustava BiH i presude Ustavnog suda BiH usvajanjem zakona o izbornim jedinicama i brojem mandata Parlamenta Federacije BiH  od strane bošnjačkih stranaka, a bez hrvatskih zastupnika.

Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona, bošnjačke stranke su prijedlogom "zakona o izbornim jedinicama  i broju mandata Parlamenta FBiH" izveli udar na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH, prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum - kaže se, između ostalog, u saopćenju zastupničkog kluba HDZBiH-HNS.

Današnja vanredna sjednica Zastupničkog doma trebalo je, prema oficijelnoj najavi, da počne u 10.00 sati, ali se to još nije desilo i zasad nema zvanične informacije o mogućem razlogu prolongiranja niti o novoj satnici.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom