Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 11:11 |

Okupljeni borci ispred Parlamenta insistiraju na realizaciji ranijih zahtjeva

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Predstavnici dijela boračke populacije okupili su se danas ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje bi trebala početi vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a na kojoj bi, između ostalog, trebali biti razmatrani - Prijedlog Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih porodica po hitnom postupku i Prijedlog Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač poslanik Ismet Osmanović.

Nezadovoljni odnosom vlasti spram rješavanja njihovog statusa, okupljeni borci insistiraju na, kako kažu, utvrđivanju sistemskih rješenja.

Oni podsjećaju da 'na snazi' ostaju već poznata tri zahtjeva - utvrđivanje mjesečnog novčanog dodatka po osnovu učešća u minulom ratu, prestanak finansiranja boračkih udruženja i objava javnog registra boraca.

Predstavnici boraca prisustvovat će vanrednom zasjedanju i biti u stalnom kontaktu sa sudionicima mirnih protesta, te su najavili da se neće razilaziti dok njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno.

Inače, sudionici mirnih protesta kazali su da zvaničnih izjava njihovih predstavnika zasada neće biti, te da će se naknadno očitovati.

Prostor ispred ulaza zgrade u kojoj je sjedište Parlamenta FBiH 'ograđen' je zaštitnom ogradom, a osiguravaju ga pripadnici policijskih snaga.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav

Federalnim parlamentarcima predstavljena izložba portreta 'Lično' Velije Hasanbegovića

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Parlamentarni odbor podržao izmjene Zakona o kontroli cijena

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom