Kultura     | 10.07.2018. 10:52 |

Misirača:Otvaranje teme o našoj prošlosti i tekovinama NOB-a ima smisla u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Počašćen sam nagradama u Jajcu i zaista nam svima u ekipi "Sabirnog centra" i upravi Narodnog pozorišta Republike Srpske znače baš nagrade na ovom Festivalu jer je tema naše predstave bliska onome što je Jajce bilo i što jeste - istaknuo je za Fenu reditelj predstave koja je proglašena za najbolju na Pozorišnim/Kazališnim igarama Bosne i Hercegovine u Jajcu Marko Misirača.

On dodaje da otvaranje teme naše prošlosti te odnosa prema njoj i tekovinama NOB-a ima dubokog smisla u ovoj sredini, što mu je drago da je žiri to prepoznao.

- S obzirom na moje dugogodišnje prisustvo na ovom Festivalu u raznim pozicijama (kao selektor, član žirija te učesnik) to mi daje posebno zadovoljstvo. Nadam se da će jajačke Igre nastaviti svoj život i bogatiti našu pozorišnu scenu - podvukao je Misirača.

Predstava "Sabirni centar" u režiji Marka Misirače, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, odlukom Stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu u cjelini ovogodišnjih  37. Pozorišnih/Kazališnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu.

Dramarturgu Ivanu Velisavljeviću pripala je nagrada za najbolju dramaturgiju za predstavu "Sabirni centar", dok je Jelena Vidović dobila nagradu za najbolju kostimografiju u istoj predstavi.

Reditelj Misirača sa Ivanom Velisavljevićem adaptirao je Kovačevićev tekst i iz 60-ih godina prebacio ga vremenski u 90-e godine, kao što je i radnju geografski dislocirao u Banja Luku. Oni su kroz ideju profesora istorije o stvaranju Gradskog muzeja narodne revolucije u želji da očuva tekovine NOB-a, htjeli da "lociraju kada je i kako ponovo počelo i kako se razvijalo ludilo na ovim prostorima".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana