Kultura     | 10.07.2018. 10:35 |

Zlatna medalja za 'Banjalučanke' na Svjetskoj horskoj Olimpijadi

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BANJA LUKA, 10. jula (FENA) - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića osvojio je zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike a capella sudjelujući kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na Svjetskoj horskoj Olimpijadi, koja se od 4. do 14. jula održava u gradu Tshwane u Južnoafričkoj Republici, u okviru najvišeg ranga takmičenja - Championship Competition.

U organizaciji Svjetske horske asocijacije ''Interkultur - Musica Mundi'' horska Olimpijada u Južnoafričkoj Republici okupila je više od tri stotine horova iz šezdeset dvije države svijeta.

- Takmičarski nastup hora "Banjalučanke" i drugih ansambala u veličanstvenom zdanju čuvenog Aula teatra ocjenjivao je sedmočlani internacionalni žiri sastavljen od uglednih svjetskih stručnjaka za horsku muziku iz Kine, Austrije, Španije, SAD, Njemačke, Finske i Južnoafričke Republike - navodi se.

U saopćenju za javnost ističe se da Svjetska horska Olimpijada predstavlja najrespektabilnije i najmasovnije svjetsko horsko takmičenje bijenalnog karaktera koje je konceptualno podijeljeno u tri osnovna nivoa takmičenja - kvalifikacije, zatim takmičenje u rangu "Open Competition" (niži rang takmičenja) i takmičenje u rangu "Championship Competition" (najviši rang takmičenja).

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" direktno se kvalificirao na Olimpijadu zahvaljujući osvojenoj zlatnoj medalji i pobjedi u kategoriji tradicionalne muzike na internacionalnom horskom takmičenju u Kalamati, u oktobru prošle godine.

Dirigent hora Mladen Matović kaže da je teško opisati osjećaje sreće i ponosa. Sva takmičenja su im podjednako važna i bitna, ali horska Olimpijada u "horskom svijetu" ima specifičnu težinu, privilegija je i čast uopće sudjelovati na takvom takmičenju.

- Ovo je naše peto uzastopno sudjelovanje na horskoj Olimpijadi i nakon dva olimpijska srebra (s horskih olimpijada u Kini i SAD), te dva olimpijska zlata u Rigi i Sočiju uspjeli smo i treći put zaredom dostići neophodan broj bodova i osvojiti zlatnu medalju. S ovom medaljom smo potvrdili višegodišnju rezultatsku konstantu našeg ansambla te dodatno učvrstili svoje mjesto na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi" - izjavio je.

U okviru zvaničnog programa Svjetske horske Olimpijade održano je i redovno zasjedanje Svjetskog horskog savjeta na kojem je potvrđeno da će naredna horska Olimpijada 2020. godine biti održana u Belgiji, u Gentu i Antverpu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izrael opozvao ambasadora u Južnoafričkoj Republici uoči glasanja o zatvaranju ambasade

Nalog ICC-ja za hapšenje Putina 'ključ u izradi' uoči samita BRICS-a u Južnoj Africi

Južnoafričke snage sigurnosti uhapsile 87 ljudi uoči protesta marksističke stranke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'