Svijet     | 10.07.2018. 09:03 |

Erdogan imenovao potpredsjednika i 16 ministara

FENA Internet

ANKARA, 10. jula (FENA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan imenovao je članove svog kabineta, u kojem je potpredsjednik i 16 ministara.

Nakon izbora 24.juna i jučerašnje inauguracije Erdogan je objavio  imena koja će uzeti učešće u kabinetu novog sistema,

Potpredsjednik je Fuat Oktay, ministar pravde je Abdulhamit Gul, ministrica rada, porodice i socijalne politike je Zehra Zumrut Selcuk, ministar unutrašnjih poslova je Suleyman Soylu, ministar odbrane je Hulusi Akar, ministar obrazovanja Ziya Selcuk, ministar zdravstva Fahrettin Koca, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar okoline i urbanizma je Murat Kurum, ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy, ministar sporta Mehmet Kasapoglu, ministar fiansija Berat Albayrak, ministar infrastruktire Mehmet Cahit Turan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar tehnologije i industrije Mustafa Varank i ministrica trgovine Ruhsar Pekcan.

Erdogan je u ponedjeljak  položio zakletvu kao predsjednik Turske, dvije sedmice pošto je ponovo izabran na taj položaj.

Njegovim stupanjem na dužnost na snagu stupa i novi izvršni predsjednički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, a kojim se predsjedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

U svom govoru ispred predsjedničke palate u Ankari, Erdogan je istakao da je Turska krenula na putovanje ka snažnijoj vladi i zemlji.

Kazao da je svjestan da je predsjednik ne samo svojih pristalica, već 81 miliona građana Turske.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!